U Požarevcu je od 1. do 6. jula održana 4. likovna kolonija „Ljubav i razumevanje“koja je posvećena tragično nastradalom novinaru Miletu Veljkoviću. Po njegovoj ideji kolonija je dobila naziv „Ljubav i razumevanje“, na samo par dana pre njegovog stradanja u saobraćajnoj nesreći. Ovu koloniju koja je postala najveća u Braničevskom okrugu, organizovala je i finasirala Agencija za obrazovno pedagoški rad „Kodeks“ uz pomoć grada.

Na koloniji je stvaralo 65 umetnika iz Indije, Rusije, Crne Gore, Hrvatske, Bugarske, Republike Srpske, Mađarske, Srbije, Makedonije… Tokom boravka u Požarevcu umetnici su posetili i Etno selo na Tulbi, šator posvećen Požarevačkom miru i ergelu „Ljubičevo“ gde je za njih organizovan čuveni „Ljubičevski višeboj“ – takmičenje u gađanju strelom, kopljem, topuzom i seči sabljom sa konja. Iza slikara ostala su velika umetnička dela, od kojih će mnoga biti iskorišćena u dobrotvorne svrhe. Nastale slike Požarevljani će moći da vide u novembru a priprema se i izložba u Parizu. Proteklih dana Požarevac je vrvio od umetnika koji su kao na Monmartu stvarali slike pred očima brojnih građana. Zoran Leković slikar iz Podgorice i karikaturista u listu „Dan“ kaže da je organizacija kolonije bila na visokom nivou, da su imali izvanredne uslove za rad i da iz Požarevca nosi predivne utiske o prirodi, ljudima i druženju sa kolegama. Za Željana Pavića iz Hrvatske ovo je bila jedna velika i lepa kolonija.

– Već samim dolaskom u ovaj kraj ja sam dobio volju za slikanje jer sam naišao na ljubav i razumevanje a te dve reči za nas umetnike uvek su inspiracija. Na koloniji pretežno sam radio određene slike vezano uz kolaže sa jutom i posle oslikavano sa uljem. Razmenjivao sam iskustva sa kolegama, družio se a posebno sam oduševljen posetom ergeli „Ljubičevo“ gde sam doživeo jedan izvanredan osećaj spoja čoveka i konja i suživot sa tim životinjama i pored slikanja bila je prilika da vidimo Ljubičevske višebojce a neke kolege su po prvi put jahale, priča Željan.

Na koloniji u Požarevcu zatičemo i akademskog slikara iz Bugarske Petra Brčeva koji priča da je organizovao putujuću koloniju brodom od Vidina do Beograda i nazad sa umetnicima iz Bugarske, Srbije i Rumunije, da na kolonijama u Srbiji učestvuje već 20 godina ali da je posebno oduševljen kolonijom u Požarevcu i entuzijazmom Snežane Milošević koja uspeva da svuda stigne i da svi budu zadovoljni. Za Đorđa Stanića iz Užica kolonija u Požarevcu je veoma ozbiljan poduhvat a njemu se najviše dopada pozitivan duh i prijatna atmosfera.

– Kad uđete u prostorije „Kodeksa“ to je kao da ste ušli u drugi svet, totalno nezavistan svet od grada, od zemlje i od svega. Zbog svega toga i te pozitivne energije ja sam ovde već četvrtu godinu, ispoveda se Đorđe a njegov kolega Milinko Ristović iz Raške dodaje da su uslovi za rad fantastični ali da je on u Požarevcu posebno oduševljen očuvanim fasadama starih zgrada koje se sada obnavljaju.

Na koloniji su predstavnici i udruženja slikara iz Beograda, Kragujevca, Čačka, Kikinde, pa i Udruženje umetnika železnica Srbije. Sa njima družili su se i slikali i učenici a među njima i 9.godišnja Teodora Ivković koja slika i kaže da je na koloniji mnogo naučila. Organizator kolonije Snežana Milošević priča da je za umetnike organizovala više obilazaka mesta u okolini Požarevca kako bi poneli što više emocija i to na platnima ostavili za budućnost deci.

– Slike sa ovogodišnjekolonije građani Požarevca moći će da vide u novembru a u toku su i pripreme velike izložbe koje će biti u Parizu i u Beogradu u Ruskom domu, ističe Snežana Milošević.

Slikari pomažu siromašnima

Od prodatih slika sa dosadašnjih kolonija kupljena je kuća sestrama Ristić iz Vranja a ostavljene su slike i za pet devojčica, koje žive u SOS dečjem selu u Kraljevu, koje će one moći da prodaju kada navrše 18 godina.

– Jedan broj slika poklonjen je Istorijskom arhivu u Požarevcu i gradu, zbog krize u Grčkoj Društvu grčko srpskog prijateljstva donirali smo 94 slike, a od odabranih slika sa dosadašnjih kolonija napraviću izložbu i sve to ostaviti svom Požarevcu. Ove godine pomoći ćemo i porodici Slaviše Filipovića Fileta, članu Udruženja „Đura Jakšić“ za koga svi učesnici kolonije rade po jednu sliku a po jedna slika biće donirana mladoj ženi koja boluje od leukemije a za čiju smo mi bolest saznali u emisiji „Eksploziv“, priča Snežana Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari