Skup povodom Međunarodnog dana devojčica: Potrebni vidljiviji rezultati 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Na skupu povodom Međunarodnog dana devojčica rečeno je da Srbija ima jasno strateško opredeljenje i dobar normativni okvir, ali da su potrebni vidljiviji rezultati koji svedoče o unapređenom položaju devojčica u svim segmentima društva.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas da je Međunarodni dan devojčica 11. oktobar prilika da se promovišu interesi dece, njihova sreća, bezbednost, kao i njihovo pravo na život u zdravom i sigurnom okruženju u kojem mogu da ostvare maksimum svojih potencijala.

On je na skupu pod nazivom „Devojčice i vizija njihove budućnosti u Srbiji“ ocenio da su potrebni vidljiviji rezultati u unapređenju položaja mladih.

„Briga o mladima, stvaranje uslova za njihovo bezbrižno detinjstvo i srećnu budućnost zajednička je odgovornost čitavog društva, od porodice, preko lokalne zajednice do najviših državnih organa, predškolskog obrazovanja i univerziteta“, rekao je ministar.

Kako je saopšteno, Žigmanov je naglasio da, kroz nedavno usvojenu Reformsku agendu Republike Srbije, koja čini centralni deo Plana rasta EU za Zapadni Balkan, vlada Srbije pokazuje da je cilj njene politike još odlučnije ubrzavanje reformskog procesa i društveno i ekonomsko približavanje EU.

Predsednica Vlade AP Vojvodina Maja Gojković naglasila je da je rodna ravnopravnost jedan od principa savremenog doba i proces koji više ne može da se zaustavi.

Gojković je navela da devojčice u savremenom društvu imaju mnogo bolje startne pozicije nego pre jedne ili dve generacije i poručila da žene moraju da budu aktivnije.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević poručila je devojčicama iz lokalnih samouprava u Srbiji da ne odustaju od svojih ambicija i težnji i da se rukovode svojim interesima i interesovanjima.

Ministar bez portfelja zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev naglasio je da vlada Srbije ulaganjem u nedovoljno razvijena područja indirektno pomaže i devojčicama u tim opštinama kao osetljivoj društvenoj grupi.

Današnji događaj je organizovan u formi društvenog dijaloga uz učešće 60 devojčica iz nedovoljno razvijenih opština i gradova koje su tokom dijaloga govorile o izazovima sa kojima se u svakodnevnom životu susreću, postignutim uspesima i njihovoj viziji budućnosti u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari