Obeležavanje godišnjice stradanja pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, prošlo je juče bez većih incidenata. Delegacija Republike Srpske, predvođena ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Petrom Đokićem, polaganjem cveća je odala počast stradalim pripadnicima JNA koji su poginuli pre 20 godina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.


U delegaciji su bili i ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Ninoslav Stojadinović i predstavnici stranaka iz RS.

– U Dobrovoljačkoj se nedvosmisleno desio zločin, ali ne prema srpskom narodu, već prema JNA u kojoj su bili i pripadnici drugih vera – kazao je Stojadinović, preneo je klix.ba. Skupu su prisustvovali i članovi porodica ubijenih, uz jako policijsko obezbeđenje MUP-a Kantona Sarajevo, navodi dopisnica Bete.

U isto vreme i na istom mestu su i predstavnici boračkih organizacija Kantona Sarajevo odali počast pripadnicima Armije tadašnje Republike BiH koji su poginuli u sukobu s pripadnicima JNA, na početku rata u Sarajevu. Delegacija iz RS je na mostu Drvenija u Dobrovoljačkoj ulici dočekana povicima „Ubice, ubice…“, a skandiralo je par desetina građana Sarajeva koji su dobacivali: „Zašto ste došli ovde, vi ste nam ubili decu“.

Karakter događaja s početka maja 1992. i dalje se sasvim suprotno tumači, a iznose se različiti podaci o broju žrtava pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj – od šest, koliko stoji u dokumentima Tužilaštva BiH, do 42 koliko tvrde zvaničnici RS, podseća Beta. Nakon ceremonije u Dobrovoljačkoj ulici, u Spomen-crkvi u Miljevićima u Istočnom Sarajevu služen je parastos i položeno je cveće na Spomen-krstu na Vojničkom groblju ubijenim vojnicima JNA.

Tužilaštvo BiH je u januaru obustavilo istragu protiv osoba osumnjičenih za dešavanja u Dobrovoljačkoj 1992. Tužilaštvo Srbije je podiglo 19 optužnica protiv civilnih i vojnih komandanata BiH zbog Dobrovoljačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari