Zaječar će ove jeseni će pozorišnim festivalom odati počast svom sugrađaninu, velikom glumcu Zoranu Radmiloviću. Dani Zorana Radmilovića, inače 24. po redu, odvijaće se od 24. oktobra do 3. novembra i svojim programom još jednom potvrđuju da su za skoro četvrt veka postali jedna od respektabilnijih pozorišnih smotri u zemlji.

 Direktor festivala i upravnik pozorišta Timočke Krajine, u kom će festival biti održan, Vladan Cerović nameran je da na najbolji način nastavi započeto još pre skoro dve i po decenije, kada je rečeno da će ovo biti festival predstava i glumačkih ostvarenja dostojnih imena Zorana Radmilovića. Ovogodišnji festival trajaće 11 dana i festivalska publika u Zaječaru imaće priliku da vidi predstave premijernog izvođenja u tekućoj godini pozorišta iz Beograda (Narodno pozorište, Beogradsko dramsko, Pozorište „Duško Radović“, Atelje 212), Kraljeva, Šapca i Kragujevca. Dani Zorana Radmilovića imaju i regionalni karakter jer će publika videti predstave iz Virovitice i Banjaluke, a pozorište grada domaćina predstaviće se sa dve predstave, pri čemu će premijera „Skupljača perja“, dramatizovanog scenarija Aleksandra Saše Petrovića u režiji Darka Štetina, otvoriti festival.



 

– Potrudili smo se da to budu Dani, koji će biti, ne samo po broju predstava, nego i po vrhunskim estetskim ostvarenjima, zapamćeni i prepoznati jer se radi o jako dobrim komadima, ali i izuzetnim glumačkim ostvarenjima. Uveren sam da će festival biti vrednovan na pravi način kako kod publike, tako i kod pozorišne kritike. Tim više jer se samo po sebi nametnulo, kroz godine trajanja, da je ova pozorišna smotra prerasla u festival glumačkih ostvarenja. Međunarodni karakter pokazuje koliko nam je važna kulturna razmena jer Dani i na ovaj način dobijaju dimenziju više. Mislim da je ovogodišnji selektor Saša Latinović uradio dobar posao, kaže Vladan Cerović, direktor festivala i upravnik zaječarskog pozorišta.

Na pozorišnim daskama u Zaječaru igraće se Mrešćenje šarana, Bela kafa, Kainov ožiljak, Kokoška, Pop Ćira i pop Spira, Prevaranti u suknji, Nećeš razbojniče, Strujosek, Tri klase i gospođa Nušić, Mali princ, a glumci će se nadmetati za „Zoranov brk“, nagradu za glumca večeri. Na kraju festivala biće dodeljena „Nagrada Zoran Radmilović“, za najbolje glumačko ostvarenje, i bronzana statueta sa likom Zorana Radmilovića, kako kažu sami glumci, „najpoželjnija nagrada u glumačkom svetu u Srbiji“. O nagradama će odlučivati žiri na čijem čelu je glumac Tihomir Arsić i članovi Željko Jovanović, pozorišni kritičar i umetnički direktor Pozorišta na Terazijama, i Nada Torlak, profesorka Univerziteta „Džon Nezbit“ sa katedre za kulturu i medije. Najbolju predstavu festivala bira publika svojim glasovima, a posebni žiri odlučiće kome će pripasti „Nagrada za vizuelni identitet, Krstomir Milovanović“, kako je to bivalo i prethodnih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari