Daljinsko grejanje za domaćinstva u Užicu najverovatnije će poskupeti i to za 12,2 odsto. S druge strane, ista usluga biće jeftinija za preduzeća, budžetske i povlašćene korisnike za 43,9, odnosno za 29,8 odsto. Novi cenovnik trebalo bi da se primenjuje nakon što se sa njim saglasi Gradsko veće.


Ukoliko užička vlast to prihvati, cena grejanja za domaćinstva, bez PDV od deset odsto, umesto sadašnjih 85,78, trebalo bi da bude 96,28 dinara po kvadratnom metru. Preduzeća, koja su do sada plaćala 214 dinara, i budžetski korisnici koji su za tu uslugu izdvajali 171,56, sada su objedinjeni u istu kategoriji i trebalo bi da plaćaju 120,35 dinara po kvadratnom metru. Osim za potrošače, kojima se računi za grejanje isporučuju na osnovu potrošnje po kvadratnim metru, cene su izmenjene i za one koji tu uslugu plaćaju po utrošku toplotne energije. Tako će kilovat sat toplotne energije za domaćinstva biti skuplji za 0,7, dok će biti jeftiniji za privrednike i to za 49,6, a za budžetske korisnike 37 odsto.

Potvrdivši za Danas da je Gradska toplana zatražila saglasnost za nove cene od Gradskog veća, Zoran Šibalić, direktor tog javno-komunalnog preduzeća, objasnio je da novi cenovnik predstavlja usklađivanje sa uredbom Vlade Srbije od 17. jula ove godine kojom je utvrđen novi način obračuna. Namera je centralne vlasti da, navodno, tim izmenama omogući dodatne olakšice i rastereti privredu. Po toj metodologiji, menja se ranija formula po kojoj se utvrđivao odnos cena za različite korisnike. Taj odnos za domaćinstva, budžetske korisnike i preduzeća ranije je bio 1:2:2,5. Na osnovu novog obrasca, taj odnos trebalo bi da se smanji na 1:1,25, što znači da će privreda i budžetski korisnici, koji su objedinjeni u jednu kategoriju, ubuduće plaćati manje iznose, ali će oni biti biti 1,25 puta veći od domaćinstava.

– Uredba Vlade Srbije nastala je na osnovu formule koju je izradila Agencija za energetiku i energetsku efikasnost i sve toplane u Srbiji su obavezne da je primenjuju i da urade nove cenovnike. Toplane su bile dužne da dostave nove cenovnike lokalnim samoupravama, koje bi do 1. oktobra trebalo da odluče o tome da li će ih primenjivati – kazao je Šibalić.

Na primedbu da je to još jedan udar na kućne budžete Užičana i da mnogi, zbog besparice, neće moći da plaćaju novu cenu te usluge, on je odgovorio da je to „odluka Vlade Srbije, a ne Gradske toplane“.

Na pitanje na osnovu kojih cena energenata je formiran novi cenovnik, s obzirom na to da su gas i mazut u nekoliko navrata ove godine pojeftinili, pa je prošlogodišnja prosečna cena mazuta bila oko 40 i trenutno je 37 dinara, dok je cena gasa bila 47, a sada je od 44 do 46 dinara, Šibalić je rekao da je kalkulacija urađena na osnovu cena energenta iz prošle godine.

– Uredbom je predviđeno da se nove cene utvrde na osnovu cena energenata iz prošle godine i mi smo to uradili. Smanjenje ili povećanje cene energenata, uticaće na to da li će grejanje biti jeftinije ili skuplje. To što je uradila vlada, u saradnji sa resornim ministarstvom, jeste za svaku pohvalu, jer sada imamo formulu koja nam omogućava da, koristeći poseban softver, vrlo jednostavno proračunamo cenu grejanja – navodi Šibalić.

Na pitanje kako je moguće da daljinsko grejanje bude najskuplji način grejanja, jeftinije i od grejanja na električnu energiju, Šibalić je uzvratio da bi „cena daljinskog grejanja bila i do 40 odsto jeftinija, ukoliko bi to preduzeće, umesto gasa i mazuta, moglo da koristi električnu energiju kao energent“.

– Udeo energenata, gasa i mazuta i troškova električne energije čine 70 odsto cene grejanja, a ostatak su ostali troškovi, poput plata zaposlenih, održavanja sistema i ostalo – kazao je naš sagovornik i istakao se veoma mali broj domaćinstva isključio sa sistema daljinskog grejanja, te da su to najčešće Užičani koji se sele, ali da je veoma veliki broj preduzeća koji otkazuju tu vrstu usluge.

Inače, Gradska toplana u Užicu obezbeđuje grejanje za 300.000 kvadratnih metara stambenog prostora, 51.000 kvadrata poslovnog prostora i za oko 41.000 kvadrata prostora koji koriste budžetske ustanove. To znači da su domaćinstva najveći korisnici usluga užičke toplane, jer je njihovo učešće čak 76,3 odsto, poslovnog prostora 12,2, a budžetskih korisnika 10 odsto.

Realnost

Usluga grejanja u Užicu plaća se 12 meseci u godini i, prema sadašnjim cenama, za stan od 60 kvadrata treba izdvojiti oko 95.000 dinara. U tu kalkulaciju nije uračunat trošak za dogrevanje i to najčešće na električne peći, jer je to neophodno uoči i posle grejne sezone, ali i povremeno tokom zime posebno noću, jer grejni dan kratko traje, a užička toplana, kada su temperature više, tokom dana, isključuje grejanje. Kada se dodaju i ti troškovi, cena daljinskog grejanja, koje bi trebalo da bude najpovoljnije, premašuje iznose potrebne za druge vrste grejanja.

 

Dugovanja

Prema rečima Zorana Šibalića, korisnici grejanja, zaključno sa 1. septembrom, dugovali su više od 200 miliona dinara.

– Dug domaćinstava je 105 miliona, budžetskih korisnika 87 miliona, dok privreda duguje oko osam i po miliona dinara. Nemamo problema sa naplatom dugova privrede, jer su oni dužni da to plate u roku od 45 dana – poručio je Šibalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari