S ciljem da se omogući podjednako brz i kvalitetniji razvoj ne samo Donjeg Milanovca i seoskih naselja već i Majdanpeka i njemu pripadajućih sela, Udruženje građana „Talita’’ iz Donjeg Milanovca pokrenulo je građansku inicijativu za povratak statusa opštine Donji Milanovac.

Tokom sedam dana svojim potpisom ovu je građansku inicijativu, odnosi se na izmene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije, podržalo gotovo 2.600 stanovnika majdanpečke opštine, što je više od potrebnih 10 odsto ukupnog broja građana sa pravom glasa u opštini Majdanpek. Kako Danas saznaje u UG ’’Talita’’ ono što sada sledi je završetak izrade elaborata o društveno-ekonomskoj opravdanosti formiranja nove opštine, na ovom dokumentu rade stručnjaci niškog i beogradskog univerziteta, koji će zajedno sa prikupljenim potpisima krajem septembra biti predat Vladi Srbije i Narodnoj skupštini.

Donji Milanovac je do 1965. godine imao status opštine, kada je administrativnom odlukom pripojen Majdanpeku koji je sada centar opštine koja u svom sastavu ima dva gradska naselja i 12 pripadajućih sela. Inicijatori ideje o budućoj opštini Donji Milanovac smatraju da će povratkom statusa opštine ova sredina uspešnije moći da koristi resurse kojima raspolaže, a stanovnici će svoje potrebe ili većinu njih moći da zadovolje u samom Milanovcu, bez putovanja u 60 do 80 kilometara udaljeni Majdanpek. Veće korišćenje resursa omogućiće i posao za veći broj mladih ljudi čime će oni biti motivisani da ostanu i rade u ovoj sredini. Time bi se zaustavila migracija stanovništva u veće centre.

Inicijativa za povratak statusa opštine Donji Milanovac deo je projekta ’’Pitajte građane’’ koji uz finansijsku podršku USAID i ISC, realizuje Centar za razvoj građanskog društva „Protecta“ iz Niša, UG ’’Talita’’ je jedan od partnera u ovom projektu kojim su još obuhvaćeni Niš, Pirot, Leskovac i Kikinda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari