"Moguća je neka vrsta parlamentarne krize već na prvoj sednici": Skupština grada Niša treba da bude konstituisana do 19. avgusta 1Skupština grada Niša: Foto Vesna Torović

Konstitutivna sednica Skupštine grada Niša trebalo bi da se održi najkasnije 19. avgusta, a postoji mogućnost da već tada dođe do neke vrste parlamentarne krize, kaže Ana Eraković, članica Pravnog tima „Biramo Niš“ i advokatica.

Ovakva ocena je usledila nakon što je Gradska izborna komisija juče, u petak 19. jula, nakon više od mesec i po dana od održanih lokalnih izbora, i brojnih prigovora i žalbi opozicije koji su se završili neuspešno, donela rešenje o dodeli mandata odborničkim kandidatima za saziv niške Skupštine.

GIK je dodelila 30 mandata koaliciji oko Srpske napredne stranke, 30 mandata strankama koje su u predizbornoj kampanji nastupale kao opozicija, od kojih 16 mandata GG “Dr Dragan Milić”, deset listi “Biramo Niš” i po dva listama “Kreni-promeni- I ja sam Niš” i “Ujedinjeni- Nada za Niš”, kao i jedan mandat Ruskoj stranci, što je bila i njena prvobitna odluka.

Ovakva odluka GIK omogućava koaliciji oko SNS da ima tesnu većinu u Skupštini i formira gradsku vlast, pošto je u savezništvu sa Ruskom strankom.

"Moguća je neka vrsta parlamentarne krize već na prvoj sednici": Skupština grada Niša treba da bude konstituisana do 19. avgusta 2
Foto: Gradska izborna komisija Niš

Eraković kaže da je GIK 19. jula na veb- prezentaciji Republičke izborne komisije objavila rešenje o dodeli mandata kandidatima za gradske odbornike u Nišu, što znači da konstitutivna sednica treba da se održi najkasnije u roku od 30 dana, kako propisuje Zakon o lokalnim izborima.

„Ali, već na toj sednici Skupštine će se smanjiti broj odbornika koalicije oko SNS i Ruske stranke, koje zajedno imaju 31 od 61 odbornika, jer bi iz njihovih odborničkih redova trebalo da se izaberu predsednik Skupštine i gradonačelnik i postavi sekretar Skupštine, pa neće imati većinu. Na taj način se pravi neka vrsta parlamentarne krize, te se opozicija dogovara šta će činiti u tom slučaju“, kaže Eraković za Danas.

"Moguća je neka vrsta parlamentarne krize već na prvoj sednici": Skupština grada Niša treba da bude konstituisana do 19. avgusta 3
Ana Eraković: Foto Youtube/Južne vesti/printscreen

Ona kaže da koaliciji „Biramo Niš“ i GG „Dr Dragan Milić“, koje su podnosile prigovore GIK i žalbe Višem sudu u Nišu, ostaje i pokretanje postupka pred Ustavnim sudom, što će one i učiniti.

Konstitutivnu sednicu Skupštine grada, inače, saziva predsednik Skupštine iz prethodnog saziva u roku od deset dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata.

Skupština grada se smatra konstituisanom kad budu izabrani njen predsednik i postavljen sekretar.

Ukoliko Skupština grada ne bude konstituisana u roku od 3o dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora, predsednik Narodne skupštine će u roku od mesec dana od isteka tog roka raspisati nove gradske izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari