Skupština grada Novog Pazara: Dnevni red bez opozicionih predloga 1Foto: s.novosel

Od danas zasedanja lokalne skupštine, u Novom Pazaru, mogu da se gledaju u direktnom prenosu na društvenim mrežama i na sajtu grada.

To je novo u gradskom parlamentarizmu, a po starom je ostalo usvajanje dnevnog reda.

Skupštinska većina, koju čine koalicija stranaka okupljenih oko Sandžačke demokratske partije (SDP) i SNS, usvaja predloženi dnevni red, uz eventualne sopstvene dopune ili izmene.

Sudbina dopunskih tačaka, koje predlažu opozicione partije, SDA Sandžaka, Stranka pravde i pomirenja (SPP) i Građanski pokret Sandžaka (GPS), unapred je poznata. Skupštinska većina ih odbija.

Tako je bilo i na današnjem zasedanju. Usvojeno je 35 predloženih tačaka dnevnog reda, u koji nije uvršteno 18 dopunskih tačaka koje je predložila opozicija.

GPS je „kandidovao“ sedam predloga za dnevni red. Najznačajnije su da se od MUP Srbije zahteva informacija koliko je raseljenih lica sa Kosova i Metohije, u poslednje tri godine, nastanjeno u šest sandžačkih opština (Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje); zatim, je da se donese odluka o prestanku budžetskog finansiranja RTV Novi Pazar i da gradonačlenik Nihat Biševac podnese izveštaj o istraživanjima rudarskih kompanija na teritoriji grada.

Odbornici SPP predlagali su osam dopunskih tačaka: izgradnja trotoara na saobraćajnicama u nekoliko naselja, izveštaj gradonačelnika o projektima u kulturi i o merama podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, zatim izveštaj o izgradnji Prihvatilišta za decu i omladinu, čija izgradnja je bila najavljena do kraja prošle godine, izveštaj o bezbednosti u saobraćaju…

Odbornička grupa SDA Sandžaka bezuspešna je bila u nameri da u dnevni red uvrsti tri svoja predloga : rasprava o prestanku mandata savetima mesnih zajednica, utvrđivanje metoda za uspostvaljanje privremenih saveta i izveštaj o realizaciji odluke o realizaciji projekta „Stomatološka ordinacija za osobe sa invaliditetom“.

Na dnevnom redu lokalne skupštine su rasprave i donošenje odluka o završnom računu gradskog budžeta za prošlu godinu, izmenama GUP i kadrovska rešenja u javnim preduzećima i ustanovama čiji osnivač je grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari