Skupština grada Subotice usvojila odluku o besplatnim vrtićima, opozicija smatra da je u toku izborna kampanja 1Foto: J. Patarčić/Danas (arhiva)

Odbornici i odbornice Skupštine grada Subotice usvojili su na današnjoj sednici odluku da lokalna samouprava od 1. septembra u potpunosti preuzme sve troškove smeštaja dece u Predškolskoj ustanovi “Naša radost” i vrtićima koji se nalaze u sklopu osnovnih škola u Čantaviru i Đurđinu.

Uz ovu, takođe je usvojena i odluka o subvencionisanju verifikovanih privatnih vrtića na teritoriji grada Subotice u iznosu od 10.000 dinara, a koju će moći da ostvare zaposleni roditelji koji su državljani Srbije, čija ukupna primanja ne prelaze 200.000 dinara mesečno.

Prema rečima gradonačelnika Stevana Bakića, ove odluke predstavljaju još jedan iskorak u oblasti socijalne zaštite u Subotici, budući da lokalna samouprava već finansira usluge ličnih pratilaca i personalnih asistenata, uslugu stanovanja uz podršku, kao i pomoć trudnicama i majkama.

“Sve te stvari su u duhu nacionalne politike naše države za podizanje nataliteta, za podizanje standarda mladih bračnih parova i kvalitetnijeg života. Nastavićemo sa takvim dobrim odlukama, i po pitanju naših najmlađih sledeći korak nam je rekonstrukcija objekata u kojima će oni biti smešteni. Videćemo i za proširenje kapaciteta, jer nedovoljan smeštaj je pokazatelj da je beba sve više i da se rađa sve više dece. Sve ove odluke donosimo u tom pravcu, a i Grad Subotica i Republika Srbija će uraditi sve da se obezbedi smeštaj za svu našu decu”, rekao je Bakić.

Da bi se nova mera sprovela u praksi, u ovoj godini biće potrebno 165 miliona dinara, a kako je gradonačelnik istakao, želja je da ona bude dugoročna.

“Sve ovakve odluke kada donosim, to radim sistemski i upravo ne da bi ta odluka bila ukinuta za godinu dana, jer onda nismo ništa uradili. Zato pričam o realnim sredstvima. Ova odluka može samo dodatno da se osnaži i da se u nekom iznosu poveća, pogotovo po pitanju subvencija za verifikovane privatne vrtiće sa 10.000 da odemo na 20.000 dinara. Nikako da se ukine”, kazao je Bakić.

Iako su podržali odluku da vrtići od 1. septembra budu besplatni za svu decu u Subotici, predstavnici opozicije su zamerili poziciji što ovaj predlog nije stigao ranije, zbog čega smatraju da je u pitanju uvod u izbornu kampanju.

“Zapravo za Srpsku naprednu stranku smatramo da nije ni prestajala, da je ona već uveliko u toku i da je lokalna vlast, Srpska napredna stranka pretežno, iskoristila i ovu mogućnost, s obzirom na to da je mogla, tvrdeći da je budžet jak od ovog mandata našeg gradonačelnika, da uvede ove beneficije mnogo ranije”, smatra Jelica Santrač iz Nove demokratske stranke Srbije, ispred odborničke grupe Pokreta građanske Subotice.

Ona je dodala i da su objekti Predškolske ustanove “Naša radost”, kako je rekla, “očajni”, te da postoji svega nekoliko objekata koji funkcionišu kako treba i ispunjavaju određene standarde, ali da je većina u lošem stanju.

“Velike su grupe u predškolskim, pogotovo u pripremnim odeljenjima za predškolce i to je nešto što vidimo da ne ispunjava određene standarde. Dali smo zamerku da u toku njihovog mandata nije izgrađen nijedan vrtić. Imamo i dugogodišnji problem sa centralnom kuhinjom i naši mališani se hrane iz nekih drugih izvora. Tako da, jednostavno vidimo da je ovo isključivo negde poruka da je izborna kampanja u toku za lokalnu vlast”, zaključila je Santrač.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari