Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da Narodna skupština RS neće poništiti zaključke kojima traži reviziju prenosa entitetskih nadležnosti na državni nivo, kako je zahtevao visoki predstavnik u BiH. Dodik je tokom posete Kalinoviku rekao da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko „nije ponudio nikakvu argumentaciju“ kada je zatražio da parlament RS do 11. juna poništi svoje zaključke u vezi s ocenom efekata prenosa nadležnosti.

– Ako neko misli da će to biti urađeno samo zato što misli da treba, to su prošli dani – naglasio je Dodik. Premijer RS rekao je da su zaključci parlamenta u skladu s Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Parlament RS nije taj, prema Dodikovim rečima, koji bi mogao olako prihvatiti bilo kakvo povlačenje, pogotovo što nije ponuđena nikakva argumentacija.

On je ocenio da Inckov zahtev predstavlja „nastavak stare prakse Kancelarije visokog predstavnika“, dodajući da se pred svaku sednicu Saveta za sprovođenje mira otvaraju i problematizuju određena pitanja“.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko zatražio je od Narodne skupštine RS da do 11. juna poništi svoje zaključke kojima se traži revizija prenetih nadležnosti s entitetskog na državni nivo, navodeći da se tim zaključcima „ugrožava sistem raspodele nadležnosti između države i entiteta utvrđen Ustavom BiH“.

Podrška radikala

Predsednik SRS – dr Vojislav Šešelj u RS Mirko Blagojević juče je kao ultimatum odbacio zahtev Valentina Incka da Parlament RS povuče zaključke u vezi sa prenetim entitetskim nadležnostima na državni nivo. Blagojević je rekao da je taj ultimatum uperen protiv RS i njenog premijera Milorada Dodika i ocenio da su pred RS „teški dani“, zbog čega svi u ovom entitetu moraju da budu jedinstveni. „Nije reč samo o skupštinskim zaključcima, pošto su oni neobavezujući“, dodao je on. Blagojević je obećao da će njegova stranka podržati Dodika „šta god da uradi i bilo koji potez da povuče“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari