Dan uoči referenduma u Republici Srpskoj Milošević priređuje novu farsu. Saziva takozvani Svesrpski sabor, kako je nazvana zajednička sednica skupština Jugoslavije, Srbije, Crne Gore, Krajine i Republike Srpske.

Mihal Ramač: 1993 – GODINA KOJU SU POJELE NULE /10

Mihal Ramač (1951), novinar, književnik i prevodilac, objavio je šest zbirki pesama, knjige političkih eseja „Povest o početku kraja”, „S one strane snova” i „6. oktobar”, preveo na rusinski i s rusinskog tridesetak knjiga. Bio je glavni i odgovorni urednik dnevnih listova Naša Borba, Vojvodina i Danas. Radi u Radio-televiziji Vojvodine. Prema tekstu koji objavljujemo kao feljton snimljena je televizijska serija u šest epizoda, koja je emitovana tokom novembra i decembra 2013. godine.

Doduše, iz Srpske su došla samo trojica, a iz Krajine tridesetak poslanika. Skup donosi Deklaraciju podrške mirovnom planu za Bosnu i Hercegovinu i poziva bosanske Srbe da prihvate mirovni plan. Uprkos tome, 96 odsto onih koji su 15. i 16. maja izašli na referendum odbacilo je plan i izjasnilo se za samostalnu državu, „s pravom da stupa u ravnopravne odnose sa drugim narodima i državama?“ U Srbiji je glasanje zabranjeno, da bi naknadno bila otvorena tri glasačka mesta u Beogradu i jedno u Novom Sadu. U glavnom gradu Vojvodine za mirovni plan glasalo je 43, protiv njega 2.298 izbeglica.

Svetski mediji gotovo svakodnevno najavljuju da se razmatra mogućnost vojne intervencije radi zaustavljanja rata u Bosni. Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj uzvraća udarac. Za Prvi program Italijanskog radija on izjavljuje: „Posedujemo rakete SS-22 koje bez teškoća mogu da dosegnu do vaše zemlje. Samo, mi nećemo napasti vojne ciljeve, pošto su dobro zaštićeni. Napašćemo civilne objekte. Napašćemo i Austriju, Hrvatsku i sve druge zemlje koje pružaju logističku podršku agresorskim snagama“. Ratko Mladić saglasan je sa Šešeljem. On italijanskim novinarima izjavljuje: „Umesto da se povlačimo, naš cilj treba da bude da slomimo snage koje su uništile Jugoslaviju. Moramo preći u protivnapad, posebno na liniji Beč-Trst. Jer, Trst je stari srpski grad.“ U izjavi za Rojter general ide još dalje: „Ako oni mene bombarduju, ja ću bombardovati London“.

Šešelj je 15. maja proglasio vojvodama 18 najistaknutijih četničkih komandanata „za izvanredne zasluge u ovom ratu i pokazanu ratnu veštinu“. Među njima je i Tomislav Nikolić, šef poslaničkog kluba SRS u Skupštini Srbije. Zastrašujuće likove nekih vojvoda – u prljavim uniformama, s redenicima preko grudi, sa crnim šubarama, neurednih bradurina – strane televizije koriste kao uverljivu ilustraciju uz preteće izjave srpskih političkih i vojnih lidera. Ratni prizori i razmetljivi ratoborni rečnik deluju uverljivije nego zvanične tvrdnje da se Beograd zalaže za mir.

Jun počinje novom dramom. Skupština SR Jugoslavije smenila je Dobricu Ćosića. Rasprava je trajala devetnaest sati, glasanje je završeno posle ponoći, u prvom satu 1. juna. Radikali i socijalisti tvrde da je predsednik prekršio ustav, blokirao rad vlade samostalnim vođenjem spoljne politike, koristio predsednički položaj u stranačke svrhe. Ćosić nije dobio priliku da se brani. U javnosti se smatra da je neposredan povod za smenu bio njegov sastanak sa grupom generala u Dobanovcima.

Ćosić kod kuće gleda televiziju i beleži: „Kakva će biti budućnost naroda koji ima ovakvu skupštinu, ovakve političare i stranke i čiji su najmoćniji političari Milošević i Šešelj? S njima srpski narod ima mračnu i mučnu budućnost… On sada u miru konačno gubi i Prvi i Drugi svetski rat; partizansku revoluciju smenjuje kriminalna kontrarevolucija sa svojim političkim strankama i vođama, s njihovim nazadnjačkim ideologijama i nemoralom. Srpski narod se utapa u krvavu kaljugu svoje i balkanske prošlosti. On se prepušta inerciji, iracionalnom kolektivitetu, bahatoj samouverenosti, očajništvu, plitkoći i banalnosti svog mentaliteta i svoje primitivnosti…“

Te večeri stanje u zemlji naglo se zaoštrava. Radikalski poslanik i vojvoda Branislav Vakić, bivši bokser, napao je u Skupštini poslanika Srpskog pokreta obnove (SPO) Mihajla Markovića i teško ga povredio. Pred Skupštinu dolaze brojni članovi stranke i ogorčeni građani. Demonstranti se sukobljavaju s policijom. U sukobu gine policajac Milorad Nikolić. Povređeno je tridesetak demonstranata i petnaestak policajaca. Privedeno je više od sto građana. Policija je oko ponoći ušla u prostorije SPO na Terazijama i uhapsila Vuka i Danicu Drašković. Prilikom odvođenja oboje su teško pretučeni. Režimski mediji optužuju ih za pokušaj nasilne promene državnog uređenja i svrgavanja najviših državnih organa. Određen im je pritvor od 30 dana. Javni tužilac zahteva zabranu SPO. Ministarstvo pravde utvrđuje da su „povrede Draškovića najverovatnije nastale u uličnim neredima“. Stoga je, saopštava se, konzilijum lekara konstatovao da nema potrebe za bolničkim lečenjem, pa je lider SPO smešten je u zatvor. Ministarka ljudskih prava Margit Savović trenira strogoću: „Onaj ko se tuče, mora da računa da će i sam biti tučen“.

Mali oglasi

Dame i gospodo, relaksirajte se uz prijatne trenutke naših dama i gospode, koji pružaju usluge erotske masaže, poslovne pratnje i intimnog druženja. Radno vreme non-stop. Agencija Emanuela, tel. 338-274.

Ulepšajte sebi dan i relaksirajte se u društvu naših atraktivnih dama. Agencija 666, tel. 368-447

Potrebne slobodne atraktivne devojke za rad i intimno druženje u inostranstvu. Zarada izuzetna.

 

Nastavlja se

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari