Skupština Vojvodine izglasala predlog zakona o Sremskim Karlovcima 1Foto: Beta/Dragan Gojić, Stražilovo

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas predlog da pokrajinski parlament bude predlagač Zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca i ovlastili predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića da bude predlagača zakona u Skupštini Srbije.

Taj zakon je donesen pre 30 godina a predlagači su smatrali da je neophodno doneti novi, kako bi se omogućilo investiranje sa više nivoa vlasti i korišćenje evropskih investicionih fondova.

Prema rečima pokrajinske sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragane Milošević, zakonom bi trebalo da se obezbedi kvalitetniji okvir za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je predlog u potpunosti u skladu sa Ustavom Srbije i da ga poslanici Saveza vojvođanskih Mađara „podržavaju bez trunke rezervi“.

Pored poslanika vladajuće koalicije, predlog zakona podržali su i poslanici Srpske radikalne stranke koji su rekli da su Sremski Karlovci centar duhovnosti, pismenosti i kulture srpskog naroda.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine zamerili su predlagaču što se govori isključivo o ulaganju u Sremske Karlovce, a ne i o tvrđavi u Baču i Petrovaradinskoj tvrđavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari