Skupštinski odbor: Mediji da zaštite žrtvu 1Foto: Stefana Savić

Odbor za prava deteta Narodne skupštine Srbije danas je osudio senzacionalističko i neprofesionalno izveštavanje u medijima o slučajevima nasilja u porodici, a pogotovo nad decom.

Odbor poziva Savet za suzbijanje nasilja u porodici Vlade Srbije, Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosi i Savet za štampu (kao nezavisnom telu koje okuplja izdavače, vlasnike medija i novinare) da reaguju, kako bi se sprečilo senzacionalističko izveštavanje o slučajevima nasilja nad decom, sapšteno je iz parlamenta posle sednice Odbora.

Neposredan povod za oglašavanje Odbora za prava deteta je izveštavanje medija 4. maja o slučaju maloletnog deteta koje je seksualno zlostavljao otac.

Javnost je, bez ikakve potrebe, do detalja bila obaveštavana o zlostavljanju deteta i nesreći u kojoj je dete živelo, naveo je Odbor i ocenio da mediji nisu vodili računa o štetnim posledicama koje takav način izveštavanja ostavlja na žrtvu.

Ovo nije prvi primer zloupotrebe informacija iz privatnog života žrtve u medijima i time unižavanja ljudskog dostojanstva, kroz kršenje novinarskog kodeksa, piše u saopštenju.

Imajući u vidu značaj medija u borbi protiv nasilja u porodici, naročito nad decom, smatramo da prevashodni cilj u informisanju mora biti zaštita žrtve i ukazivanje na pojave koje društvo ne sme da zataškava, a ne podizanje tiraža na račun dubokih ljudskih nesreća, naglašava Odbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari