Više od 180 kineskih rudara koji su od petka zarobljeni u poplavljenom rudniku imaju slabe šanse da prežive, ali vlasti obećavaju da će nastaviti s naporima da ih spasu. U provinciji Šandong, na istoku Kine, 172 rudara je u petak ostalo zarobljeno pošto je reka Ven, koja se usled poplava izlila iz korita, probila nasipe i poplavila okno rudnika.

Više od 180 kineskih rudara koji su od petka zarobljeni u poplavljenom rudniku imaju slabe šanse da prežive, ali vlasti obećavaju da će nastaviti s naporima da ih spasu. U provinciji Šandong, na istoku Kine, 172 rudara je u petak ostalo zarobljeno pošto je reka Ven, koja se usled poplava izlila iz korita, probila nasipe i poplavila okno rudnika. Devet rudara blokirano je u susednom oknu. Državni mediji su preneli izjavu šefa spasilačkih službi Džoua Venjua koji je ocenio da su slabe nade da rudari budu spaseni. „Rekao bih da su slabe nade da rudari pri dnu okna prežive“, izjavio je on. Zvaničnici su naveli da vrećama peska prvo treba popuniti odvaljeni nasip, a tek kada voda u potpunosti bude zaustavljena moći će da počne ispumpavanje vode iz okna. „Pukotina je popunjena, to je prvi korak i to je dobro“, rekao je Rojtersu portparol lokalnih vlasti. „Sada se pripremamo za ispumpavanje vode iz rudnika pre nego što pošaljemo spasioce u rudnik“, dodao je on. Prema njegovim rečima čekaju se pumpe većeg kapaciteta koje treba da budu dopremljene iz susednih provincija kako bi se ubrzalo spasavanje rudara koji se nalaze u oknu dubine 860 metara.
Rizičan posao rudara posebno je opasan u Kini, gde je oko 2.163 rudara poginulo u 1.320 nesreća u prvih sedam meseci ove godine, dok je prošle godine 4.746 ljudi poginulo u više hiljada eksplozija, poplava i drugih nesreća u rudnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari