Sremska sanitarna inspekcija sprovela je u četiri sremske opštine kontrolu isvravnosti namirnica, koja je pokazala da Sremci jedu sladoled sa bakterijama i hrane se u nedovoljno čistim restoranima. Za nešto više od polovine obrađenih „reprezentativnih“ ugostiteljskih objekata i poslastičarnica doneta su rešenja i izrečene mandatne kazne, nakon čega će, ukoliko se nedostaci ne uklone, uslediti kazne od dvesta do petsto hiljada dinara i zatvaranje objekata.

Sremska sanitarna inspekcija sprovela je u četiri sremske opštine kontrolu isvravnosti namirnica, koja je pokazala da Sremci jedu sladoled sa bakterijama i hrane se u nedovoljno čistim restoranima. Za nešto više od polovine obrađenih „reprezentativnih“ ugostiteljskih objekata i poslastičarnica doneta su rešenja i izrečene mandatne kazne, nakon čega će, ukoliko se nedostaci ne uklone, uslediti kazne od dvesta do petsto hiljada dinara i zatvaranje objekata.
Prema rečima načelnika sanitarne inspekcije Sremskog okruga Miloša Lukića, Pokrajinska sanitarna inspekcija Sremske Mitrovice u saradnji sa kolegama iz Južnobačkog i Južnobanatskog okruga prošle nedelje je izvršila pojačan inspekcijski nadzor u Inđiji, Staroj Pazovi, Rumi i Sremskoj Mitrovici u cilju bolje prezentacije regiona.
– Obrađeno je 35 najreprezentativnijih ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge pića, hrane i delom smeštaja. Rezultati sa lica mesta su pokazali da polovina ne zadovoljava osnovna pravila higijene prilikom manipulisanja životnim namirnicama, te je tom prilikom doneto16 rešenja o otklanjanju sanitarno-higijenskih i epidemioloških nedostataka, dva rešenja o zabrani korišćenja kuhinjskih blokova i izrečeno je 13 mandatnih kazni od 5.000 do 10.000 dinara – kaže Miloš Lukić, načelnik sanitarne inspekcije Sremskog okruga.
Ponovljena kontrola istih obejakata uslediće za mesec dana i ako se i tada dobiju loši rezultati analiza, protiv njih će biti podnete prekršajne prijave sa kaznama od 200.000 do 500.000 dinara uz zatvaranje objekata.
Ni kod sladoleda, omiljene letnje poslastice, rezultati kontrolisanih uzoraka nisu dobri, jer ukazuju na prisustvo patogenih bakterija, kao i kvasca i plesni. Uzorkovanja sladoleda, Sremska sanitarna inspekcija izvršila je u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici. Inspekcija je stoga donela deset rešenja o zabrani prometa.
– Od 41 uzorka, od kojih 25 iz zanatske proizvodnje i 16 iz prometa, registrovano je deset neispravnih. Mikrobiološke analize su pokazale da se radi o prisustvu bakterije ešerihije koli i stafilokoka aureusa, a u voćnim sladoledima je otkriven kvasac i plesan, koji se razvijaju na visokim temperaturama – rekao je Lukić.
Iako salmonela duže vreme nije registrovana, po rečima stručnjaka iz mitrovačkog Zavoda za javno zdravlje, prisutne patogene bakterije u sladoledu ukazuju na lošu ličnu higijenu prodavaca i nečistoću sa radnih površina. Reč je o nimalo bezazlenim bakterijama, pri čemu je ešerihija koli crevnog porekla, a „zlatni stafilokok’’ obitava u nosnoj i usnoj šupljini. Zaraze izazvane njima mogu biti vrlo neprijatna, jer zahtevaju dugotrajno lečenje uz primenu antibiotika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari