Sudeći po raspoloženju koje je do zaključenja prvog izdanja Danasa juče vladalo među američkim demokratama i republikancima, sve je ukazivalo na to da će finansije Vlade SAD biti blokirane.


Naime, republikanci su se protivili usvajanju budžeta ukoliko demokrate ne pristanu da odlože na godinu dana primenu zakona američkog predsednika Baraka Obame koji se tiče zdravstvenog osiguranja. U Predstavničkom domu Kongresa, gde republikanci imaju većinu, već je izglasan predlog budžeta u kojem nisu odobrena sredstva za takozvani Obamaker.

Kako su izvestile agencije, ni jedna ni druga strana juče nisu nagoveštavale da će popustiti uprkos opasnosti da bi moglo da dođe do obustavljanja mnogih programa federalnih vlasti, uz ozbiljne posledice.

Međutim, iako bi, između ostalog, hiljade federalnih službenika moglo da završi na prinudnom odmoru ili bez plate, magazin Tajm u svom članku „Kako detetu objasniti gašenje vlade“ (budžetska blokada se kolokvijalno naziva shutdown, odnosno gašenje) ukazuje da situacija možda i nije toliko loša.

Ukoliko i dođe do blokade finansija za Vladu SAD, piše magazin, većina sektora će i dalje nesmetano funkcionisati, kao na primer vojska, vazduhoplovstvo i poštanski saobraćaj. Škole će i dalje raditi, tako da prosvetari neće imati razloga za brigu, kao ni policija i vatrogasci.

S druge strane, problemi mogu da se pojave pri izdavanju administrativnih dokumenata kao što su pasoši, a siromašni možda neće dobijati bonove za hranu. Zbog obustave finansiranja Vlade, mogu biti pogođena naučna istraživanja, pa naučnici neće moći da nadziru širenje bolesti.

Osim toga, znamenita mesta koja pripadaju federalnoj Vladi, u šta se ubrajaju i nacionalni parkovi, biće zatvorena za posetioce. „O trenutnoj situaciji je najbolje razmišljati na sledeći način – federalnoj vladi je potreban novac kao što je automobilu potreban benzin. Zakonodavci ne mogu da se dogovore u kom pravcu da krenu, tako da se sada voze u krug sve dok im ne ponestane goriva“, objašnjava američki magazin.

Kada je o službenicima federalne vlade reč, magazin ih deli u dve grupe – bitne i ne toliko bitne, odnosno na „sladoled službenike“ i „preliv službenike“. „Sladoledi“, kao što su predsednik i članovi Kongresa, nastaviće da rade, dok će „prelivi, koje je poželjno imati, ali nisu najvažniji sastojci, ostati kod kuće i biti u problemu jer neće primati platu“.

Vlada SAD je više puta bila u fiskalnoj blokadi, poslednji put 1995. za vreme mandata Bila Klintona, kada su finansije bile obustavljene 21 dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari