slana tortaFoto: Shutterstock/Ivan Mateev

Slana torta je definitivno kraljica slavskog predjela kojoj se svi raduju. Još kada je napravljena od omiljenih nam palačinki, potpuni gurmanski užitak je zagarantovan!

Slana torta za koju recept danas delimo sa vama predstavlja pravu harmoniju mnogima omiljenih ukusa kao što su palačinke, krem sir, šunka, ajvar i drugi. Ova neodoljiva kremasta kombinacija daje vrlo osvežavajući, a opet vrlo bogat ukus, pa će vaši gosti sigurno biti više nego zadovoljni.

Ovaj recept slobodno možete dodatno obogatiti spanaćem, kuvanim jajima, maslinama ili drugim sastojcima po želji, jer što je više šarenih slojeva, to će vaša slana torta bolje izgledati i biti još ukusnija. Detaljne instrukcije pogledajte u nastavku:

Slana torta

Sastojci:

Za palačinke:

  • 1 jaje
  • 1 dl mleka
  • 1 dl vode
  • 2-3 kašike ulja
  • brašna po potrebi da se dobije gustina testa za palačinke
  • malo soli

Za filovanje.

  • 600 g krem sira
  • 100 g majoneza
  • 100 g kisele pavlake
  • 100 g šunke
  • 400 g ajvara
  • 500 g rendanog kačkavalja
Slana torta - kraljica slavskog predjela 1
Foto: Shutterstock/Ivan Mateev

Priprema:

  1. Ispecite palačinke po uobičajenom receptu, pa ostavite da se ohlade.
  2. U dublju posudu sipajte 400 g krem sira i majonez, pa sve lepo sjedinite da dobijete homogenu masu. Zatim dodajte sitno seckanu šunku i sve dobro promešajte, pa prekrijte folijom i stavite u frižider na pola sata.
  3. Na tacnu za serviranje prvo stavite jednu palačinku, pa je premažite filom sa šunkom. Preko toga stavite sledeću palačinku i nju premažite ajvarom.
  4. Ponavljajte postupa sve dok ne potrošite sve palačinke i fil.
  5. U dubljoj posudi pomešajte preostalih 200 g krem sira i kiselu pavlaku, pa ovom smesom bogato premažite tortu sa svih strana, a zatim je celu pospite rendanim kačkavaljem i malo pritisnite sa strane da se zalepi.
  6. Po želji, tortu možete dekorisati tankim listovima krastavca i maslinama (kao na slici), seckanim peršunom, kolutovima kuvanog jajeta, ružicama od šargarepe, paradajza, listova šunke i slično.
  7. Tortu stavite u frižider na nekoliko sati, ili najbolje preko noći, da se dobro ohladi i da se svi ukusi lepo povežu.
  8. Secite na trouglove, poslužite i uživajte. Prijatno!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari