Slavica Đukić Dejanović: Ministarstvo će "težiti" da se prosečna plata u prosveti izjednači sa prosečnim u ostalim sektorima 1Foto: Printscreen/RTS

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će ministarstvo na čijem je čelu „težiti“ da se početna plata u prosveti izjednači sa prosečnom platom u ostalim sektorima, povodom čega je predsednik Unije sindikata škola Beograda Snežana Romandić izjavila FoNetu da ta „težnja“ neće nahraniti nastavnike i njihove porodice.

Snežana Romandić je rekla da reprezentativni sindikati prosvetnih radnika pozivaju sve nastavnike na obustavu rada 16. septembra.

„Tog dana ćemo se u gradovima širom Srbije okupiti, da nas vide“, izjavila je Snežana Romandić.

Ona je dodala da nije utvrđen datum kada bi trebalo da se nastave razgovori predstavnika vlade i prosvetara o platama.

Ako posle protesta 16. septembra ne bude dogovora, prosvetni radnici će preduzeti dalje korake i raditi na tome da ih ozbiljno shvate. Prosvetni radnici se više neće zadovoljavati mrvicama koje nam bace kada postane gusto, rekla je Snežana Romandić.

Slavica Đukić Dejanović je navela da su plate u prosveti prošle godine povećane za 30 odsto, a da se za januar predviđa rast koji će biti za 50 odsto veći od svih drugih povećanja u javnom sektoru.

Ministarstvo će o povećanju razgovarati sa sindikatima. Povećanje će moći da bude koliko bude bilo novca, poručila je Slavica Đukić Dejanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari