SSP: Slavica Đukić Dejanović ponaša se kao da ima zadatak da pogasi škole po Srbiji 1foto FoNet Milica Vučković

Članica Predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) Danijela Grujić ocenila je da se ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ponaša kao da ima zadatak da pogasi škole po Srbiji, a da je najavljeni štrajk prosvetara posledica još jednog neispunjenog obećanja o povećanju plata.

„To je posebno strašno u svetlu upisnog kraha na fakultetima za nastavničke smerove. Ministarka Đukić Dejanović kao da je na zadatku gašenja škola, tim putem će krenuti jedna po jedna, kao posledica nemara vlasti i slepila pred potrebom za hitnim državnim merama. Lančana reakcija poslednje etape propasti prosvete je pokrenuta, skoro da niko više i ne želi da bude nastavnik u Srbiji, ni stipendije za studiranje više ne pomažu“, saopštila je Grujić.

Dodala je da je prosveta slika i prilika Vučićeve Srbije, jer „naprednjaci ne žele porast, već pad obrazovnog nivoa stanovništva“, te zato i odbijaju ideju SSP o uvođenju obaveznog srednjeg obrazovanja.

„Puno toga treba uraditi samo da bismo održali nastavničku profesiju i koncept opšteg obrazovanja, ali političke volje i znanja za to kod naprednjaka nema. Dosta je prosvetarima više lažnih vladinih obećanja o statusu nastavnika, zaštiti od nasilja, platama iznad republičkog proseka, smanjenju administracije“ rekla je Grujić i dodala da se moraju vrednovati pošteno stečene diplome, a kazniti prevaranti i plagijatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari