Slavica Radovanović: Vulinov spisak osoba nepoželjnih da uđu u Srbiju je potpuno nezakonit 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Pukovnica Ministarstva unutrašnjih poslova u penziji Slavica Radovanović izjavila je danas da je spisak osoba kojima ne treba dozvoliti ulazak u Srbiju, po kome je na hrvatsko-srpskoj granici više sati zadržana pevačica Severina Vučković, „jedan potpuno nezakonit akt“.

Radovanović, koja je i poslanica u Skupštini Srbije, rekla je za televiziju N1 da je to „kršenje ne samo zakona, nego i Ustava i ljudskih prava“, jer spisak, kao zvanični dokument, „nema utemeljenje ni u jednom zakonu, ni u jednom propisu“.

Povodom toga što je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin ranije danas saopštio da je on lično, dok je bio ministar unutrašnjih poslova i direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA), sastavio spisak osoba kojima ne treba dozvoliti ulazak u Srbiju zbog njihovih izjava na javnim događajima i društvenim mrežama, odnosno zbog verbalnog delikta, Radovanović je kazala da je „nezakonito uopšte da ministar po nekom svom nahođenju, i direktor BIA pravi neki svoj spisak za osobe koje ne bi trebalo da uđu u državu“.

„Same izjave da postoji spisak govore o jednom velikom neznanju propisa i procedura. Spisak kao temelj ne postoji, nema nijedno zakonsko utemeljenje, i svaki dokument koji se predstavlja kao spisak predstavlja kršenje zakona“, rekla je Radovanović.

Istakla je da takve izjave, kakvu je dao Vulin, „govore da je politika razorila“ i struku i profesiju, i da je ušla u svet institucija.

„Svojim izjavama samo šteti međunarodnim odnosima sa našim susedima i drugim državama“, ocenila je Radovanović.

Na pitanje da li je zakonito to sto je Vulin pisao spiskove nepoželjnih osoba kojima ne treba dozvoliti ulazak u zemlju, Radovanović je odgovorila da je „sve nezakonito“.

„Ova čitava Vlada se igra sa nama, igra se sa građanima, sa ljudima koji treba da uđu u našu zemlju“, kazala je ona i podsetila da je neprijatnosti i zadržavanja na administrativnom prelazu između Kosova i Srbije imala i opoziciona političarka Rada Trajković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari