(VIDEO) "Ovo je uvreda za žrtve i za sam fakultet": Studentkinje FPN protiv izbora Slaviše Orlovića za dekana 1Foto: Medija centar

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) ovih dana zvanično je zavedena odluka iz juna prema kojoj je profesor Slaviša Orlović izabran za dekana. Studentkinje FPN koje su protestovale tokom njegovog izbora, nakon čega je Orlović i najavio ostavku, ponovo su danas istakle da neće dozvoliti da se odluka o njegovom izboru za dekana verifikuje. „Bićemo još glasnije i radikalnije“, poručuju studentkinje FPN i članice Slušaonice poverenja.

Profesor Slaviša Orlović stupa na funkciju dekana FPN-a od oktobra, prenelo je Vreme, a ista informacija potvrđena je juče i za N1. Podsetimo, čitav proces izbora Orlovića pratile su tenzije zbog optužbi za seksualno uznemiravanje – protesti studentkinja koje su se protivile tome da on bude novi dekan FPN. Takođe, nekoliko članova saveta je iz moralnih razloga podnelo ostavke i nije glasalo. Orlović je izabran sa 13 glasova za od 22 koliko je učestvovalo u glasanju, međutim aktuelni dekan Dragan Simić smatra da je ova odluka protivpravna i da je bilo potrebno 14 glasova. To smatra i univerzitetski ombudsman.

Studentkinja FPN Milica Kostin kaže za N1 da su iznenađene, razočarane, uvređene i besne.

„Ovo je uvreda na tri nivoa – za žrtve, za studentkinje i za sam fakultet“, istakla je ona.

Podsetila je da su studentkinje jasno i glasno rekle da ga ne žele za dekana.

I njena koleginica Jovana Krstić ističe da su zbog izbora Orlovića upravo studentkinje FPN organizovale protest uz podršku ženskih organizacija.

Rekle smo dosta, i tog dana kada je (dekan) Simić rekao da Orlović nije izabran, mislili da je to kraj priče i htele da se borimo u smislu njegovog daljeg sankcionisanja, kazala je ona.

Očekivala je, navodi, da će novu akademsku godinu početi sa novim dekanom, ali ne i vest da će to biti Orlović.

„Ne očekujem da će biti verifikovana odluka. Spremne smo da se borimo da naš fakultet zaštitimo i idemo do kraja“, rekla je Jovana Krstić.

Ističe da će biti još glasnije i radikalnije, posebno što je dekan taj koji ima pristup svim prijavama za seksulano uznemiravanje na fakultetu, i podseća da je zbog Orlovića i donet Pravilnik o seksualnom uznemiravanju.

Ukoliko bi ova odluka bila verifikovana, to bi, smatra, bila poruka da se nasilnik nagrađuje funkcijama, a glas žrtava ne čuje.

„Nećemo dozvoliti da se odluka verifikuje“, izričita je ova studentkinja.

Rasplet oko izbora dekana FPN mogao bi da se očekuje nakon 2. oktobra, kada se očekuje sednica nastavno-naučnog veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari