Slaviša Orlović tužio kolegu u penziji - Zorana Stojiljkovića 1foto: Amir Hamzagić/ATAImagess

Profesor Slaviša Orlović tužio je kolegu u penziji Zorana Stojiljkovića zbog njegovih izjava kojima se, navodno, narušava Orlovićev integritet. Ovu informaciju potvrdio je i Stojiljković

Nakon što je na današnjoj sednici Nastavno-naučnog veća profesor Slaviša Orlović potpisao ostavku datu 8. juna, otkriveno je da je profesor Orlović tužio svog nekadašnjeg kolegu Zorana Stojiljkovića.

Informaciju je za portal „Vremena” potvrdio i sam Stojiljković.

„Slaviša Orlović me jeste tužio, ali ne bih da dalje govorim o tome jer šta god da novo kažem sada, može se shvatiti kao da želim da utičem na sudsku odluku”, rekao je on.

Stojiljković je ranije danas za N1 rekao da je tužba podnesena na osnovu njegovih navoda objavljenim na portalima i u novinama, da je odluka Saveta da se Orlović smeni sa mesta prodekana, u vreme kada je Stojiljković bio predsednik Saveta fakulteta, 2014. godine, bila neka vrsta kompromisa.

On pojašnjava da tada na FPN-u nisu postojale procedure koje su se odnosile na seksualno zlostavljanje, kao i da je prijava studentkinje protiv Orlovića kasnije povučena.

„Mislim da to nema nikakvog osnova, jer sam se uvek trudio – da zaštitim njegov interes, a da opet ne opravdam neku praksu iza koje ne stojim… Suština tužbe je, mislim, da ja ućutim jer je priprećena, tj kazna koja se traži pet meseci zatvora, ili godinu dana uslovno – ako ne ponovim delo”, naveo je Zoran Stojiljković.

On je dodao da se tužba zasniva na tome što je on „potpisao odluku u kojoj je obrazloženje odluke Saveta fakulteta formulisano rečenicom zbog narušenih odnosa u Upravi fakulteta”, pa da svaki nastavak priče o tome dovodi u pitanje integritet Slaviše Orlovića.

Ostavka profesora Orlovića

Inače, Slaviša Orlović je danas na svom nalogu na mreži Iks objavio da je vratio mandat dekana i potpisao ostavku koju je dao 8. juna i naveo da ostavku dostavlja Nastavno-naučnom veću FPN, vraćajući mandat onima od kojih ga je dobio.

U dokumentu koji je objavio, a koji je adresiran na Nastavno-naučno veće FPN i Savet FPN, ostavku je podneo „svestan da bi dugotrajna sporenja i tumačenja, kao i eventualni sudski postupci u vezi sa izborom dekana blokirali normalno funkcionisanje fakulteta, stavljajući fakultet na prvo mesto, postupajući odgovorno, dostojan poverenja koje su mu koleginice i kolege ukazale kao kandidatu za dekana“.

Po nalogu Višeg tužilaštva policija ispituje okolnosti koje su dovele kako je navedeno, nezakonitog izbora dekana Slaviše Orlovića.

Izboru profesora Orlovića protivila se grupa sadašnjih i bivših studentkinja zbog prijave o seksualnom uznemiravanju iz 2014. godine.

Orlović se u centru pažnje našao 2014. godine nakon što se pojavila vest da ga je studentkinja master studija optužila za seksualno uznemiravanje.

Pojedini mediji su pisali da je ona tvrdila da se to desilo u njegovom kabinetu, a nakon toga pokrenuto je i pitanje njegovog udaljavanja s mesta prodekana.

Orlović je nakon toga smenjen s te pozicije, ali to navodno nije bilo navedeno kao formalni razlog.

Kasnije je CINS otkrio da su protiv Slaviše Orlovića podnete nove prijave za seksualno uznemiravanje, što je potvrdila i profesorka Katarina Lončarević, ujedno i jedna od tri poverenice na fakultetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari