Dragan Džajić i zvanično je pobedio na izborima za predsednika fudbalskog kluba Crvena zvezda, saopštila je juče izborna komisija na „Marakani“ rezultate glasanja na kojima je „treća Zvezdina zvezda“ bila jedini kandidat. Nakon verifikovanja mandata moći će sa punim legitimitetom da se posveti daljem radu na stabilizaciji i razvoju kluba.

Izvesno je da Džajić, iz fotelje predsednika, neće samo rukovoditi sportskim sektorom, kako je to bilo najavljeno dok je bio na čelu Radne grupe, već celim klubom uz pomoć saradnika. Međutim, reorganizacija sportskog dela, pre svega igračkog kadra, biće prvi veliki zadatak sa kojim će novi predsednik morati da se suoči ukoliko želi da unapredi tim do 9. januara i „prozivke“ uoči početka priprema za prolećni nastavak šampionata.

Džajiću će u tom poslu pomagati trener Aleksandar Janković, koji je dobio veliko poverenje odbijanjem ostavke, ali i fudbalski menadžer Zoran Stojadinović, budući sportski direktor crveno-belih. Upravo je Stojadinović u danima uoči izbora bio najglasniji u najavama o reorganizaciji kluba, stavom da roster ne sme da ima više od 25 igrača pod ugovorom, odnosno saopštavanjem imena fudbalera koji moraju da se zadrže, onih kojima su izlazna vrata otvorena, odnosno listom željenih pojačanja.

Cilj Zvezde je osvajanje titule posle pet godina dominacije Partizana, ali pre toga treba da anulira zaostatak od šest bodova za večitim rivalom. Zato je naglašeno da Ognjen Mudrinski, Filip Kasalica, Luka Milunović, Darko Lazović i Natanijel Asamoa moraju da ostanu u timu i da ga predvode na proleće. Njima bi podršku mogao da da mladi Vukan Savićević, ali i Jovan Krneta, koji se nije dokazao u jesenjoj polusezoni. Ako je suditi na osnovu glasina iz fudbalskih krugova, čelnici Zvezde bi 9. januara u Ljutice Bogdana voleli da vide i igrača Javora Eliomara Silvu, Tijaga Galvaoa iz Slobode Point, ali i Kelvina Mateusa de Oliveira iz Porta. Navodno, Zvezda želi i Milana Jovanića, golmana poniklog u Vojvodini, a sada igrača Visle iz Krakova. Defanzivac poljske Krakovije Miloš Kosanović takođe je na listi želja, ali kao i u slučaju Jovanića nije bilo značajnijih koraka. Najzvučnije ime kojem se „oblačio“ crveno-beli dres je Miloš Ninković, ali od tog transfera verovatno neće biti ništa jer je bivši reprezentativac Srbije, nezvanično, iz kijevskog Dinama prešao u francuski Evijan. Podsetimo, Ninković je na „Marakanu“ dovođen i u letnjem prelaznom roku, a plan je bio da zameni kapitena Nenada Milijaša, kojem se predviđa da će napustiti klub.

Najbliži izlaznim vratima je Luka Milivojević jer navodno ruski Rubin sprema ponudu od 3,5 miliona evra, što će finansijski potresena Zvezda teško odbiti. Zbog teške finansijske situacije odrešene ruke imaju i golman Boban Bajković, Nikola Mikić, Milan Jovanović, Miloš Dimitrijević, te Marko Mirić. Selidba Srđana Milivojevića i Filipa Jankovića nije u planu jer oni treba da budu okosnica Zvezdine budućnosti, ali kao i u slučaju Luke Milivojevića „nepristojna“ ponuda sigurno neće biti odbijena.

Vlasništvo nad igračima

Ono što Dragana Džajića još čeka na „Marakani“, a što se tiče igrača i odnosa u srpskom fudbalu je pitanje „vlasništva“ nad tim igračima. Naime, prethodne uprave Zvezde i Partizana su u želji da dovedu mlade igrače iz drugih domaćih klubova često sklapali štetne ugovore prema kojima od narednih prodaja u inostranstvo ne mogu puno da zarade jer igrači pripadaju menadžerima. Kako će na mesto sportskog sektora upravo sesti menadžer Zoran Stojadinović moguće je da će problem prava nad igračima početi da se rešavaju. Tako i u slučaju Luke Milivojevića čak 40 odsto od eventualnog transfera ide njegovom menadžeru Ranku Stojiću.

Glasalo 1.824 zvezdaša, promocija u subotu

Na izborima za predsednika FK Crvena zvezda od ukupno 7.669 članova koji imaju pravo glasa glasalo je njih 1.824, saopštio je juče prvi čovek Izborne komisije Matija Radojičić. Draganu Džajiću, jedinom kandidatu, poverenje je dalo 1.792 ljudi. Njegov predsednički mandat biće verifikovan na Skupštini kluba 22. decembra. Džajić će u subotu predstaviti predsednički program i plan rada, a obelodaniće i imena najbližih saradnika, kao i novi Upravni odbor.

Čović vodi finansije

Nebojša Čović (na fotografiji) je kao član Radne grupe zadužen za finansije već pokazao da ume da napravi plan za smanjenje duga od 48,4 miliona evra, pa je za očekivati da će on taj posao i nastaviti s obzirom da je isticao dobru saradnju sa Džajićem. Ostaje da se sada vidi na koji će to način da se ukomponuje sa potrebama igračkog kadra jer je poznat Čovićev stav o smanjenju zarada i budžeta dok je klub u debelom minusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari