Policija je juče po nalogu Tužilaštva za ratne zločine izvršila pretres kuće haškog begunca Gorana Hadžića, a ujedno je izvršen i pretres radnog mesta Hadžićevog zeta i kuće Hadžićeve sestre Goranke.

Akciju je policija počela oko šest sati ujutro, a oko 13 časova je iz kuće u novosadskom naselju Telep, u kojoj je Hadžić živeo do 2004, iznela nekoliko kutija i kofera sa, pretpostavlja se, dokumentacijom, kao i kablovima.

Nakon šestočasovnog pretresa, kuću su napustili pripadnici kriminalističke policije, a zatim su se povukli i pripadnici Žandarmerije i uniformisane policije koji su obezbeđivali pristup kući. Brojnim novinarima i fotoreporterima nije bio dozvoljen pristup kući, a nakon akcije nije bilo ni izjava za medije.

Kako Danas nezvanično saznaje, očekuje se da pripadnici policije ubrzo razgovaraju i sa osobama koje možda imaju saznanja o mestu skrivanja Hadžića. Svi predmeti koji su pronađeni prilikom pretresa biće poslati na analizu, kako se saznaje, ne bi li se utvrdilo da li ih je Hadžić skoro koristio. Dokumentacija koja je pronađena, takođe će biti predmet analize sa ciljem da se pronađe neki eventualni trag o tome gde bi Hadžić mogao da se skriva ili da se eventualno pronađu biološki tragovi.

Kako objašnjava naš izvor blizak istrazi, nizom policijskih akcija, između ostalog, vrši se i psihološki pritisak na pomagače, kao i na haške begunce, jer posle toga begunci obično menjaju lokacije, a tom prilikom su najranjiviji i najuočljiviji.

Nakon bekstva 2004. u medijima se spekulisalo da je Hadžić pobegao za Rusiju, ali se kao mogućnost pominjala i Hrvatska. Kao i kod drugih haških optuženika, kao mesto skrivanja Hadžića pominjali su se i manastiri, u ovom slučaju fruškogorski.

Hadžić je pobegao nakon što je Haški tribunal optužnicu prosledio Srbiji. Tada se spekulisalo da je neko iz državne strukture dojavio Hadžiću da mu se sprema hapšenje i izručenje Tribunalu.

Pored Hadžića u bekstvu je i Ratko Mladić za koga su predstavnici Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških optuženika najavljivali da će biti izručen Hagu do kraja ove godine.

Deo redovnih aktivnosti

Rasim Ljajić, šef Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, rekao je da je reč o redovnim aktivnostima koje Akcioni tim sprovodi na hapšenju preostalih optuženika. Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine potvrdio je juče za Danas da je taj pretres samo deo redovnih aktivnosti Akcionog tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari