Objavljujući završetak još jednog koraka u pravcu definisanja mineralnih resursa na području Crnog vrha, između opština Bor i Žagubica, ova faza je inače nedavno kompletirana završetkom 16.000 metara bušotina na lokalitetu Kraku Pešter tokom 2012. godine, u „Avala Resources“ kažu da je ovo još jedan pozitivan korak da otkrića do kojih su došli istraživanjem pretvore u ekonomski isplativ projekat.


– S obzirom da smo istraživačka kompanija, naš cilj je, naravno, da otkrijemo mineralne resurse i definišemo ih u smislu ekonomskog potencijala za moguću rudnu eksploataciju. Ovaj proces traje više godina, ali idemo u pravom smeru – rekao je direktor istraživanja „Avala Resources“ Justin van der Toorn.

Kompanija „Avala Resources“ najavila je da je sledeći korak koji se tiče istražnog prostora na Kraku Pešter – izračunavanje bilansa zlata na osnovu rezultata iz bušotina, a njih će obraditi konsultantska firma AMC, čije je sedište u Velikoj Britaniji. Program bušenja da bi se definisale rezerve odrađen je na najvišem nivou kvaliteta i pruža neophodnu sigurnost potrebnu da se donese odluka o isplativosti rudarenja sa svim ekonomskim aspektima, navodi se u saopštenju koje se nadovezuje na prošlomesečno, u kome je objavljeno da je na lokaciji Bigar Hill, istočno od Žagubice, ustanovljen bilans rezervi od 48 tona zlata.

– Ponosni smo ne samo na rezultate, već na kvalitet tih rezultata. Za to dugujemo zahvalnost našim zaposlenima. Naši ljudi su najveća vrednost kompanije, i obukom na poslu vodimo računa da se sve što radimo obavlja ne samo bezbedno, već sa punom svešću o uticaju na životnu sredinu, i na način koji može pomoći lokalnim zajednicama dve opštine – naglasio je van der Torn.

„Avala Resources“, kao deo saradnje sa lokalnom zajednicom, nastavlja da obezbeđuje plate za medicinsko osoblje u Žagubici i time pruža direktnu pomoć ljudima sa kojima najbliže sarađuje. Za te namene, „Avala Resources“ 2011. i 2012. godine izdvojila je 3,5 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari