Na održanoj drugoj sednici Opštinskog veća Skupštine opštine u Kučevu koja je zakazana po hitnom postupku a na osnovu sa nastalom situacijom u vezi organizovanja dalje proizvodnje u Kombinatu kreča i kamena „Veljko Dugošević“ u Kaoni, doneta je odluka da ova lokalna samouprava aktivno učestvuje u pronalaženju strateškog partnera i u pokretanju proizvodnje u ovom pogonu.

S obzirom na to da je u poslednjih pet godina 400 radnika Industrije kreča i kamena ostalo bez posla a proizvodnja kreča obustavljena,na ovoj sednici zaključeno je, da je ovo poslednji trenutak i jedini način da se prekinuta proizvodnja pokrene. Započete aktivnosti u vezi sa aktiviranjem postojećih proizvodnih pogona počele su još u februaru ove godine i obećanjima da će se aktuelno lokalno rukovodstvo pravovremeno informisati od strane Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i od Vlade Repubulike Srbije, nije urodilo plodom, jer ni do danas nema nikakvih informacija dokle se stiglo sa rešavanjem ovog problema kao i statusa tridesetak zaposlenih koji se trenutno nalaze na radu u ovom pogonu u Kaoni. U vezi ovog problema održana je i vanredna sednica Skupštine opštine na kojoj je od Vlade Srbije zatraženao da ova lokalna samouprava bude uključena u pronalaženju partnera i pokretanju proizvodnje u Kombinatu kreča u Kaoni. I pored toga što Vlada Srbije nije reagovala na ovaj zahtev aktuelno rukovodstvo ove Zviške opštine obratilo se za mišljenje Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru za izradu elaborata i revitalizaciju kao i aktiviranje proizvodnje kreča i kamena,u kojoj će naći posao veliki broj radnika.

– Mi smo kao loklana samouprava izuzetno zainteresovani da se uključimo i doprinesemo aktiviranju ovih kapaciteta,jer bi izostanak bilo kakve informacije a povodom najnovijeg saznanja da se planira izrada studija o preseljenju novih peći za Smederevo,navodi nas na zaključak da Vlada Srbije,odnosno Ministarstvo ekonomije i regioanlbog razvoja planira potpuno gašenje ove proizvodnje i otpuštanje i ovo malo radnika.To praktično znači da bi se višedecenijska proizvodnja potpuno obustavila i gotovo sigurno izgubila svaka nada da se proizvodnja kreča ovde nastavi. Ovako nešto mi nećemo dozvoliti,i tražićemo zaštitu od nadležnih organa – kaže predsednik SO Kučevo Dragoslav Mratić.

– Nadamo da će ova naša ideja da bude transparetna i da ćemo naše građane obaveštavati o našim preduzetim koracima, tako da ništa neće biti skriveno od javnosti. Lično mislim da će nova Vlada Srbije imati razumevanja za ove naše potrebe i da će uključiti i deo rukovodstva opštine Kučevo u pronalaženju novog kupca i pokretanje proizvodnje u obostranom interesu za Kombinat kreča u Kučevu ,radnike koji rade u ovom pogonu i našu opštinu. U skladu sa tim, mi ćemo informisati sve građane opštine Kučevo,obavestiti Vladu Republike Srbije, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i predsednika Republike Srbije o našoj spremnosti da ćemo do kraja ispoštovati želju građana da ovi pogoni Kombinata kreča i kamena nastave sa radom, a ne da se sele iz Kučeva, što nećemo nikad dozvoliti – naglasio je predsednik opštine Kučevo Zoran Milekić.

Lokalna vlada u gradu na Peku, pored ove važne odluke donela je i odluku za dalji rad u pružanju usluga građanima od kojih su program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine kao i pružanje finansijske pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini u Rabrovu za rekonstrukciju fasade na seoskoj crkvi u ovom naselju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari