Centar za mlade Proactive dostavio je Opštini Bijelo Polje Nacrt lokalnog plana akcije za mlade, nakon čega će uslijediti javna rasprava o dokumentu.


Lokalni plan akcije za mlade u Bijelom Polju od 2011. do 2016. godine je dokument koji definiše presjek trenutnog stanja kada su u pitanju mladi u Bijelom Polju, uzrasta od 15 do 29 godina, i analizu problema sa kojima se mladi susreću, zakonske regulative, poređenje sa strategijama na nacionalnom i lokalnom nivou, strateški plan za pet godina sa strateškim ciljevima, indikatorima, aktivnostima, odgovornim stranama i tijelima za implementaciju i monitoring, plan akcije za 2011. godinu koji obuhvata specifične ciljeve, aktivnosti, indikatore, odgovorne strane, vremenski period, partnere i budžet. Takođe, ovaj dokument sadrži oblasti: obrazovanje, zapošljavanje, zdravlje, učešće u životu društva, ljudska prava, kultura, informisanost i mobilnost, slobodno vrijeme i porodica.

– Centar za mlade Proactive je tokom vođenja procesa izrade Lokalnog plana akcije za mlade, koja je realizovana u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje-Kancelarijom za mlade i razvoj i Misijom OEBS u Crnoj Gori i koordiniranja radom radnih grupa organizovao opsežne konsultacije na izvještaje radnih grupa i realizovao integrisanje rezultata sa konsultacija u dokument, uradio jezičku i strukturnu obradu dokumenta, kaže direktorka programa Centar za mlade Proactive Mirjana Rakočević.

Ona je podsjetila da su konsultacije dio procesa izrade LPAM-a u Bijelom Polju a proces izrade LPAM-a dio procesa razvoja omladinske politike u Bijelom Polju. „Centar je u 2007.godini u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje i Misijom OEBS u Crnoj Gori započeo aktivnosti na razvoju lokalne omladinske politike u Bijelom Polju, iniciranje izrade Lokalnog plana, kampanje o važnosti izrade lokalne strategije za mlade, uspostavljanje Kancelarije za mlade i razvoj Opštine Bijelo Polje, a kao najznačajniji dio saradnje jeste upravo izrada Lokalnog plana u Bijelom Polju u 2010.godini. Lokalni plan akcije ima za cilj da Opštini Bijelo Polje i svim akterima iz zajednice bude vodič u njihovim naporima ka zadovoljenju potreba mladih, rješavanju njihovih problema uz postovanje njihovih prava“, kazala je Rakočević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari