Na levoj obali Dunava od Bogojeva do Mladenova u dužini od 58,9 kilometara i juče je bila na snazi vanredna odbrana od poplava, koja je proglašena u ponedeljak.

Mere redovne odbrane od poplava ostale su na delovima leve i desne obale Dunava od granice sa Mađarskom do Bogojeva i nizvodno od Mladenova u ukupnoj dužini od 153,92 kilometara.

Marija Pakaj iz JP „Vode Vojvodine“ kaže za Danas da je vanredna odbrana od Bogojeva do Mladenova proglašena zato što je vodostaj prešao 700 centimetara.

– Na terenu i dalje postoje područja na kojima voda leži, jer nasipi nisu izdržali pritisak. To je najviše karakteristično za Somborsku deonicu, na kojoj u ovom trenutku nije na snazi vanredna, već redovna odbrana od poplava – kaže Pakaj. Prema njenim rečima, Dunav je nizvodno od Bogojeva u porastu i maksimum vodostaja očekuje se danas u Bačkoj Palanci, a sutra u Novom Sadu. Nakon toga, ukazuje naša sagovornica, doći će do opadanja nivoa Dunava, kao i pada vodenog talasa koji je od nedelje „zapljusnuo“ severni deo Srbije.

Prema rečima Luke Apića, predsednika MZ Susek, voda izlivena iz Dunava danima prekriva seoske pašnjake, a preti i prelivanju ribnjaka.

– Vreće sa peskom postavljene oko ribnjaka koji se prostire na oko 100 hektara svakodnevno popuštaju pred naletom vode. Ribari su na terenu i trude se da spreče prelivanje preko improvizivanog nasipa, jer ako se ribnjak prelije, sa njim će otići i riba. Seoski pašnjak na kojem se hrani više od 500 grla krava danima je pod vodom. Ukoliko se voda i povuče, on neće moći da služi za ispašu sigurno naredna dva meseca – kaže za Danas Apić. Ipak, dodaje on, posledice ovih poplava neće biti tako katastrofalne kao one pre tri godine. Osim Suseka, poplavom su pogođena i susedna naselja – Banoštor, Čerević i Meštin.

Zamenik predsednika opštine Titel Milan Nastasić kaže da je u protekle tri godine uloženo više od milijardu dinara u izgradnju nasipa, kako se ne bi ponovila 2006. kada je Titel poplavljen.

Na delu Tise redovna odbrana

Novi Sad – Juče je na još jednom delu reke Tise, pri vodostaju 538 cm na merodavnom vodomeru „Titel“, proglašena redovna odbrana od poplava: levi nasip uz Begej od Perleza do ušća u Tisu u dužini 3,91 km i levi nasip uz Tisu od ušća Begeja do ušća u Dunav u dužini od 9,45 km. Na Dunavu do Apatina vodostaji su u manjem opadanju, a nizvodno u manjem porastu. G. Nonin

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari