Sledi tužba protiv direktorke Doma zdravlja zbog navodnog mobinga 1foto Iva Hadnađ

Doktor Željko Ranilović, zaposlen u Domu zdravlja Zemun, koji od petka štrajkuje glađu zbog mobinga za koji optužuje v.d. direktorku Doma zdravlja Aleksandru Cvetković, najavio je za naš list da će podneti tužbu protiv Cvetković.

„Planiram da podnesem tužbu protiv nje zbog mobinga i uskraćivanje prava na stručno usavršavanje. Pokušao sam da rešim ovo razgovorom, međutim, na sastanku sa njom u utorak nije mi ponuđeno nijedno konkretno rešenje. Nije razrešen nijedan problem koji sam izneo do sada, nema rešenja za povratak oduzete specijalizacije, nema rešenja za neopravdano premeštanje niti neisplaćene kovid dodatke. Samo na službi za kućno lečenje nas troje lekara je uskraćeno za kovid dodatak, tačnije između 10 i 15 ljudi na celom punktu“, kazao je Ranilović.

Direktorka Doma zdravlja Aleksandra Cvetković nije odgovorila na više poziva našeg lista da prokomentariše ovaj slučaj, mada je prošle sedmice navela da čeka dozvolu Ministarstva zdravlja da bi mogla da razgovara s nama.

Ipak, nekoliko Ranilovićevih kolega iz DZ Zemun odlučili su da javno podrže doktora koji već šesti dan konzumira samo vodu, danju radi i odlazi na teren, a noću spava u svom automobilu ispred Doma zdravlja.

„Doktor i ja radimo zajedno već tri godine, odlično sarađujemo i on ima moju stopostotnu podršku. Naravno da nisam bila za to da stupi baš u štrajk glađu, prosto zbog zdravlja, ali kako god mogu, ja ga podržavam. I ostali ga podržavaju, doduše prećutno, ali ima podršku“, rekla je Branka Jevđić, medicinska sestra koja radi sa Ranilovićem.

Podsetimo, Ranilović se ranije žalio zbog bespravnog uzimanja i otvaranja njegovog zdravstvenog kartona od strane v.d. direktorke.

– Nakon mog odlaska kod psihijatra koji mi je dijagnostikovao pretrpljen stres, direktorka mi je pročitala zdravstveni karton – što je i priznala u snimljenom telefonskom razgovoru, kazao je Ranilović.

Lekar specijalista psihijatrije iz DZ Zemun, Aleksandra Franić, koja je pregledala Ranilovića po nalogu direktorke, nakon što je doktor kod drugog psihijatra dobio dijagnozu za pretrpljen stres, tvrdi da je šokirana ponašanjem v.d direktorke Cvetković.

„Iz pozicije Ranilovićevog lekara želim da se raščisti jedna stvar – Ranilović nije lud, kao što se to pežorativno priča od izvesnih ljudi. Dakle, čovek nije lud i nije zbog toga dolazio kod psihijatra. On je imao psihofizički slom zbog dugogodišnjih pritisaka, dijagnostikovan mu je akutni stres i dobio je terapiju koja je ubrzo okončana. Ipak, za mene je skandalozno da bilo ko osim suda ili izabranog lekara kontroliše karton radi nekih ličnih animoziteta i to koristi za bilo kakve prljave poslove i diskriminaciju čoveka“, izjavila je Franić i napomenula da joj je doktor Ranilović dao dozvolu da prokomentariše njegov slučaj.

„Meni je Ranilović kao svom lekaru mnogo toga ispričao vezano za zlostavljanje koje trpi i htela sam da sve to stavim u nalaz tada. Međutim, on me je molio da ne pišem ništa, jer je zaista želeo da na normalan način reši problem sa direktorkom, da to ne ide dalje na sud. Potresno je da jedan doktor mora da štrajkuje glađu, sa trideset i nešto godina, sa trudnom ženom i malim detetom, da se cela porodica destabilizuje da bi čovek ostvario svoja elementarna prava“, dodala je Franić.

Defektološkinja i predsednica sindikata u DZ Zemun Vukica Stanković istakla je da je trenutno najvažnije da Ranilović iz ovog štrajka izađe bez većih posledica, ali da će ga sindikat podržati u podnošenju tužbe.

„Naše je i kao kolega i kao sindikata da ga podržimo. Videli smo na sastanku sa direktorkom da ona ne nudi nikakva rešenja, zaista nema sluha za potrebe zaposlenih i potpuno krši zakon. U petak ujutru Željku je zakazan pregled u institutu Medicine rada, pa ćemo sa tim papirima podneti tužbu i obratiti se poverenici za zaštitu ravnopravnost“, najavila je predsednica sindikata.

Iz kabineta Poverenice potvrđeno nam je da će Ranilović dobiti besplatnu podršku nakon podnošenja tužbe.

„Ako smatra da je diskriminisan po bilo kom osnovu doktor u tom slučaju može podneti tužbu i tada se obratiti poverenici“. objašnjavaju iz kabineta poverenice.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić takođe je pozvao doktora Ranilovića da mu se obrati nakon podnošenja tužbe.

„Za mobing je nadležan sud, za sve drugo može da nam se obrati. Nemamo pravo kontrole sudova, to ne možemo da radimo neposredno, nego preko inspekcije. Ako bi ti nalazi bili u skladu sa onim što je on rekao, onda bismo išli sa preporukama, a ako ne onda bismo videli da učinimo nešto da pomognemo“, rekao je Pašalić za N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari