Ministarstvo kulture Srbije prestalo je da finansira rad biblioteke za slepe u Beogradu i izdavački program za slepe nakon 40 godina, kažu za Danas u Savezu slepih Srbije. Za nedostatak novca dobili su objašnjenje iz Ministarstva kulture da sredstva nisu bila predviđena budžetom za 2011.



U Ministarstvu kulture kažu za Danas da ovo ministarstvo preko konkursa finansira projekte i programe namenjene osobama sa invaliditetom.


– Uprkos zakonima kojima Srbija zabranjuje diskriminaciju osoba sa invaliditetom, ove godine Ministarstvo kulture nije izdvojilo „ni dinara“ za rad biblioteke za slepe koja postoji pri Savezu slepih Srbije skoro 40 godina. Država priznaje prava na obrazovanje i informisanost slepih i slabovidih osoba, a ne omogućava sredstva kojima bi se ta delatnost pomogla – kaže za Danas sekretar Saveza slepih Srbije Dragiša Drobnjak.

Prema njegovim rečima, u razgovoru sa ministrom kulture Predragom Markovićem dobili su objašnjenje da budžetom za 2011. godinu nisu bila predviđena sredstva za to.

– Kada je čuo da 19. jula organizujemo konferenciju za novinare, ministar kulture Predrag Marković pozvao nas je na razgovor. Obećao nam je da će se potruditi da rebalansom budžeta dobijemo nešto, ipak vrlo skromno – objasnio je Drobnjak.

Kako Drobnjak ističe, predviđena sredstva ni ranije nisu bila visoka, posebno u odnosu na zemlje u regionu.

– Iako u Crnoj Gori ima manje osoba sa ovim invaliditetom, oni za ovu oblast daju više novca. Kod naših suseda biblioteke za slepe funkcionišu kao državne institucije, i mi, iz Saveza, rado bismo prepustili ovu delatnost Republici kako bi formirali državnu biblioteku za slepe. Možda bi to bilo jedino rešenje za ovaj problem – rekao je Drobnjak.

On je dodao da će danas održati konferenciju za novinare, a da će se zatim obratiti Vladi Srbije i Evropskom savezu slepih, „jer želimo da država dokaže brigu o osobama sa invaliditetom koju je zakonom garantovala“.

– Ako to ne urodi plodom, nastavićemo sa radikalnijim merama – istakao je Drobnjak.

Sa druge strane, u Ministarstvu kulture kažu za Danas da ovo ministarstvo preko konkursa finansira projekte i programe namenjene osobama sa invaliditetom.

– Na konkursu za sufinansiranje projekata i programa u oblasti javnog informisanja osoba sa invaliditetom ministarstvo je podržalo 15 projekata iz sedam gradova. Za realizaciju projekta Saveza slepih Srbije – „Poboljšanje pristupa informacijama za slepe i slabovide“ odobreno je 665.000 dinara. Takođe, za dva projekta Digitalizacija knjige za slepe i Elektronska knjiga, s kojima je Savez slepih aplicirao na konkursu za projekte iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti, ministarstvo je izdvojilo 4.925.110 dinara, što je najviša suma koja je na ovom konkursu odobrena bilo kojoj biblioteci, ističu u Ministarstvu kulture.

Oni dodaju da su podržani i projekti požarevačke i smederevske biblioteke za formiranje čitaonice i književnog fonda za slepe i slabovide i nabavku računara i softvera, osnivanje Internet čitaonice za slepe i slabovide u biblioteci u Ćupriji, kao i adaptacija i sinhronizacija filmova za slepe.

Dostupno između dva i pet odsto knjiga

Slepe osobe neravnopravne su sa drugima samim tim što im je nedostupno veliko blago koje se nalazi u knjigama i drugim publikacijama. „Samo dva do pet odsto knjiga i publikacija, što kroz izdanja na Brajevoj azbuci što kroz zvučno pismo i audio zapise, dostupno je slepim osobama u svetu. Možete da zamislite koliki je procenat u Srbiji i kakva će situacija biti ako se ukinu sredstva za izdavaču delatnost Saveza“, rekao je Drobnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari