Kada je britanski premijer Dejvid Kameron doputovao u posetu Vašingtonu, pokazao je potpuno drukčiju stranu ličnosti u odnosu na svoje prethodnike, budući da se pojavio s rukama punim poklona za porodicu Obama. Ako predsednik SAD Barak Obama želi da shvati promenu u tonu britanske politike, koju je označio odlazak ozbiljnog Gordona Brauna i dolazak poletnog Dejvida Kameruna za kormilo vlade, potrebno je samo da uporedi poklone bivšeg i sadašnjeg predsednika britanske vlade.

Dok je Braun za svog domaćina svojevremeno naručio politički korektan ukrasni držač za olovke napravljen od građe antirobovlasničkog broda HMS Ganet u viktorijanskom stilu, Kameron je kao poklon domaćinu predao sliku istaknutog uličnog slikara Bena Einija, gospođi Obami mirišljave sveće Milera Harisa, a deci ružičaste i purpurne čizme.

Kameronov izbor ultramodernog Einija i njegove slike grada 21. veka, kolekcija višebojnih slova nacrtanih sprejom na pragovima domova istočnog dela Londona, čija je vrednost gotovo tri hiljade evra, ukazuje na neformalnu stranu britanskog premijera. Samanta Kameron, u poodmakloj trudnoći budući da očekuje četvrto dete u septembru, nije lično prisustvovala razmeni poklona između dve porodice. Prilikom diplomatskog susreta porodica Obama je uzvratila poklone, te je i ona predala sliku, i to litografiju u boji Eda Ruše, koja očito podseća na zgradu vlade sa crvenim, plavim i belim horizontima, bojama američke i britanske zastave.

Kameronovi su dobili i punu korpu poklona, uključujući i ćebe za bebu, srebrnu narukvicu sa priveskom u obliku Bele kuće za njihovu kći Nensi i fudbalsku opremu za Elvina. Obama je očigledno zaboravio na decu, pa je kupovina za njih obavljena u poslednjem trenutku. Ova razmena poklona ukazuje na poboljšanje u odnosu na Obamino darivanje prethodnog britanskog premijera. Naime, tada se činilo da je američki predsednik poklone obezbedio prilikom brze kupovine u supermarketu jer je ondašnjem šefu britanske vlade predao komplet od 25 DVD, za koje se ispostavilo da ne odgovaraju britanskim DVD plejerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari