U Galeriji savremene umetnosti Požarevac je 1.avgusta 2013. otvorena izložba Ane Kojić koja je Akademiju umetnosti završila u Novom Sadu u klasi profesorke Bosiljke Zirojević – Lečić, kod koje je trenutno i na master studijama.


Izložbu je otvorila istoričar umetnosti Violeta Tomić sledećim rečima:

„Kao čuvar kulturne tradicije grad Požarevac je nadaleko poznat, a danas on postaje grad u kome se snovi mladih ostvaruju. Danas dragi posetioci kroz Anine radove i ovu izložbu prisustvujemo i uživamo u snu koji je postao javan, jer danas je prva samostalna izložba naše mlade sugrađanke.

Kao polaznu tačku slikarka koristi ljudsku siluetu. Simbolični oblik ljudske figure više pruža duhovno obeležje, nego samo fizičko prisustvo. Njene slike se javljaju kao oblik poetske ravnoteže između apstrakcije i asocijacije.

Brzi i široki potezi četkicom bili su potrebni da izrazi više intuitivan i instinktivan nego racionalan vid energije koju nosi. Znakovni sistem je sistem lazura, lazura koje se preklapaju i čine unutrašnje zbivanje slike, njen prostor.

U traganju za sopstvenim umetničkim senzibilitetom Ana Kojić svojim spontanim i neposrednim izrazom vodi do svoje vlastite vizije umetničkog izraza.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari