Čini se da je Ervin Ćatović, umjetnik iz Novog Pazara, čim se rodio prvo ugledao – sliku. A šta je drugo i mogao da ugleda Ervin, kad je njegov otac Hilmija život posvetio slikarstvu. Prvo ga je uzbudljiva rožajska priroda namamila na likovni izraz, pa je Hilmija upisao srednju umjetničku školu u Herceg Novom, gdje je slikarsku žicu brusio sa svojim školskim drugovima Dadom Đurićem i Urošom Toškovićem.

Poslije srednje škole, Ervinov otac Hilmija se posvetio studijama, a onda postao profesor na Likovnoj akademiji u Prištini. Zbog toga je ta slika, koju je ugledao Ervin kad se rodio, iscrtala i njegovu životnu stazu. Tako ovaj umjetnik, Ervin Ćatović, sada suvereno gospodari slikarskim putevima. Od Prištine, gdje je imao prvu samostalnu izložbu 1994. godine, preko mnogih galerija u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, San Marinu, Hrvatskoj, Njemačkoj, do Beograda gdje je zimus samostalno izlagao.

Nedavno, Ervin Ćatović je spakovao kofere i pravac Bretanja na sjeverozapadu Francuske. Tamo mu je 11. juna otvorena samostalna izložba slika.

Ko poznaje slikarstvo ovog umjetnika, reći će da Francuzi imaju šta i da vide.

– Likovni stil Ervina Ćatovića je upečatljiv. Njegov slikarski rukopis je snažan, temperamentan i koloristički raskošan. U njegovim slikama caruje boja gdje, najčešće iz središnjeg dijela, poput vulkanskog grotla, kuljaju rijeke boja koje bujice poteza usmjeravaju u jednom pravcu. Ovj izraz je svojevrstan dnevnik Ervina Ćatovića, gdje on otkriva svoju umjetničku prirodu, rekla bi likovna kritičarka Olivera Vukotić.

Vjerovatno će i Francuzi, tamo u toj Bretanji, osjetiti nešto od dinamike na Ervinovim platnima. Jer, kako reče Ervin, i sjeverozapad Francuske ima fascinantnu prirodu.

– Bretanja je nesumnjivo najljepša oblast u Francuskoj. Izuzetna je prirodna ljepota Sen Mišela i gradića Kan-Kan, kaže Ćatović, kao da već konstruiše slikarske skice iz kojih će, kao na većini njegovih djela, izbijati tajanstvena moć slikarskog izraza. Kao da već sprema novo, njemu svojstveno, predavanje svojim studentima na Likovnoj akademiji u Novom Pazaru, gdje je vanredni profesor i šef studijskog programa likovne umjetnosti na Departmanu za umjetnost, i Fakultetu umjetnosti u Zvečanu, gdje je redovni profesor.

Iako sa velikim slikarskim, profesorskim i životnim iskustvom, Ervin Ćatović ističe da je izložba u Bretanji na njega ostavila snažan utisak, da je to iskustvo i događaj koji će svrstati u vrh svojih dosadašnjih ostvarenja.

– To je jedna izuzetna organizacija. Posebnu zahvalnost dugujem organizatoru izložbe Žaku Ruketu, čovjeku koji je na čelu asocijacije DPI. Veoma je bitno što je uporedo sa mojom izložbom otvorena i izložba fotografija najvećih majstora iz ove oblasti u Francuskoj i Evropi, istakao je Ćatović.

A da je i Ervin Ćatović majstor i da nije slučajno uporedo sa njegovom otvorena i izložba poznatih fotografa u Bretanji, govori i to što su se još neke galerije u Francuskoj zainteresovale da „ugoste“ Ervinova djela. Tako će Ervinov slikarski svijet, svijet u kojem ovaj umjetnik pronalazi smisao života, smisao postojanja čovječanstva, traganja za egzistencijom i način komuniciranja sa prirodom kroz likovni izraz, imati priliku da vide, nakon Bretanje, još i ljubitelji slikarstva u Nimsu kod Monpeljea na jugu Francuske.

BIOGRAFIJA

Ervin Ćatović je rođen 12. septembra 1966. godine u Prištini, gdje je završio Fakultet likovnih umjetnosti, kao i postdiplomske studije. Studijska putovanja i usavršavanje obavio je u Italiji i Francuskoj.

Radi kao vanredni profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, gdje obavlja dužnost šefa Departmana za likovnu umjetnost, i redovni je profesor na Fakultetu umjetnosti u Zvečanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari