Dar prirode pretočen u umetnička dela: Subotičanka izrađuje slike u tehnici slame (FOTO) 1Foto: J. Patarčić/Danas

Bunjevke u nošnjama, dame pod šlingovanim suncobranom, te pendžeri sa virangama, sve su to prizori sa slika Zorice Ćakić iz Subotice, koja svojim veštim rukama pretvara slamu u prava umetnička dela.

Da izrađuje slike u tehnici slame, Zorica je počela još 2000. godine, te je u njenim prstima danas bogato iskustvo snalaženja sa ovim darom prirode.

Kako priča za Danas, oduvek je volela ručne radove, zbog čega se bavila pletenjem, šivenjem i štrikanjem, a kada je to prestalo da je ispunjava, na predlog jedne koleginice se “dohvatila” slame.

Tako je najpre počela da izrađuje jednostavne čestitke, a onda je sasvim slučajno, prešla na slike.

“Zapravo, kada sam pravila ovaj prozor, nije trebalo da bude slika, nego je trebalo da bude čestitka. Koleginica me je tada upitala zašto ne bi umesto čestitke napravila sliku i tako je nastala moja prva slika”, priča Zorica.

Koliko joj se to dopalo, dovoljno govori da od tada više ne pravi čestitke, već je svu pažnju u potpunosti posvetila slikama od kojih svakom posmatraču zastane dah.

“Neko se oduševi i nekome se sviđaju moje slike. Uglavnom salaši najviše prolaze, ali ne vole svi salaše. Neki vole i takve slike koje ja pravim, posebno tu damicu sa suncobranom. Meni se to najviše sviđa, nekako su elegantne i drugačije”, objašnjava Zorica, pokazujući na svojih ruku delo.

Dar prirode pretočen u umetnička dela: Subotičanka izrađuje slike u tehnici slame (FOTO) 2
Foto: J. Patarčić/Danas

A put koji naša sagovornica treba da “prevali” da bi jedna takva slika krasila nečiji dom je zaista impozantan i zahteva ne samo mnogo manuelnog rada, već i vremena.

“Prvo treba da se nabavi slama, znači prvo se zalazi u njive”, ističe Zorica.

Tamo traga za dobrom i kvalitetnom slamom, za koju kaže da je potrebno pokositi pre nego što kombajn izađe na njivu.

Potom prikupljenu slamu čisti od prašine i raznih nečistoća kako bi joj doslovno vratila zlatni sjaj, a da bi se ispravila i njome lakše manipulisalo u procesu izrade slika, potrebno je i da je ispegla.

“Onda već radi mašta i može se praviti od nje šta god”, s osmehom na licu će Zorica.

“Ja pravim ove moje prozore sa zavesicama i damice sa suncobranom. To najviše volim da radim, te minijature i Bunjevku u nošnji. Probala sam i salaše, ali mi ovo više leži”, dodaje.

Dar prirode pretočen u umetnička dela: Subotičanka izrađuje slike u tehnici slame (FOTO) 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Svaki detalj na slikama ova Subotičanka izrađuje ručno i to uz pomoć makaza, pincete, lepila i selotejpa, te kada sve to pripremi, tek onda počinje željenu sliku da sastavlja.

“Kad treba da sednem da radim slamu, onda mora biti red oko mene. Mora biti sve sređeno, soba čista, sve oko mene i tek tada mogu da radim slamu. Znači, ne mogu da radim slamu ako znam da me čekaju još neki poslovi, jer moram biti mirna da bih mogla da radim”, naglašava Zorica, ističući da su za ovaj posao neophodne mirne ruke i mnogo strpljenja.

“Ako je slama pripremljena i ako već imam delove na selotejpu i na papiru, za jedan dan može da nastane jedna manja slika. Za Bunjevku, ako se baš latim, onda možda jedan, eventualno dva dana”, poručuje Zorica Ćakić.

Zoričini radovi trenutno mogu da se pogledaju, ali i pazare u Vestibilu Gradske kuće u Subotici, gde je organizovana izložba u susret žetvenim svečanostima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari