Biblioteka bivšeg američkog predsednika Bila Klintona skinula oznaku tajnosti sa hiljade dokumenata, između ostalih i Centralne obaveštajne agencije (CIA), a među njima su i oni u kojima se govori o ratu u BiH i pregovorima pred Dejtonski sporazum i kako su se ponašali tadašnji lideri Alija Izetbegović, Franjo Tuđman, Slobodan Milošević.


U dokumentima u kojima Don Kerik piše tadašnjem savetniku za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Entoniju Lejku vidi se i kako su se ponašali politički lideri Izetbegović, Tuđman, Milošević, kao i Momčilo Krajišnik, Haris Silajdžić… i kako su ih agenti CIA nazivali, prenosi Klix.ba.

Tako u dokumentima CIA Aliju Izetbegovića oslovljava sa ‘Izy’, Slobodana Miloševića sa ‘Slobo’, Momčila Krajišnika sa ‘Mo’. Kerik piše da je tokom pregovora jedne noći Tuđman bio domaćin večere za Izetbegovića i Miloševića i kako su za večerom bili prilično srdačni, za razliku od zvaničnih pregovora. Na početku dokumenta stoji da je „Tuđman bio domaćin večere za svoju dvojicu amigosa (Izy i Slobo) u vojnom klubu“.

Navodi se i to da je nesaglasnost Izetbegovića sa svojom delegacijom pretila neuspehu pregovora. U jednom od tih dokumenata Ričard Holbruk navodi da je Tuđman navodio jednu stranu protiv druge, da su se jednog dana gotovo svi posvađali i nisu hteli međusobno da razgovaraju. Takođe, navodi se da su svi želeli mir, ali nisu znali kako da ga postignu i da nisu mogli da se dogovore.

Kao zanimljiv detalj se navodi da su jedne noći večerali pored vojnih aviona B-52 i Stelt F-117, gledajući u projektile Tomahavk. „Kris Spirou se pobrinuo da dobiju jastoge iz Mejna“, stoji u jednoj Kerikovoj belešci. Milošević je bio zvezda večeri, jer se spominje da je svakog pojedinačno propitivao i zadirkivao. „Mo (Krajišnik) je odveo Izija i bosansku stranu u Luisvil na fudbalsku utakmicu u subotu“, navodi se u istom dokumentu.

„Često je lagao“

Među dokumentima je i onaj koji je Ričard Holbruk poslao američkom državnom sekretaru 14. novembra 1995. godine, u kojem navodi da je bošnjačka strana ta koja izgleda poput „prijatelja koji testiraju strpljenje“, da je „Milošević često lagao u vezi sa činjenicama i menjao svoju poziciju nakon što smo mislili da smo nešto već zaključili“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari