Od vođe navijača Vojvodine do osuđivanog kriminalca bliskog Milošu Vučeviću: Ko je Slobodan Milutinović Snajper koji je uhapšen u Madridu? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Jutros je odjeknula vest da je juče u Madridu uhapšen novosadski kriminalac Slobodan Milutinović Snajper, za kojim je Srbija raspisala međunarodnu poternicu. On je 5. maja prošle godine nestao, dok je izdržavao meru kućnog pritvora.

Slobodan Milutinović, zvani Sloba Snajper, svoju kriminalnu karijeru je gradio praktično od nule.

Kao maloletnik je bio jedan od navijača Vojvodine. Međutim, njegov uspon kreće kada je počeo da radi kao lično obezbeđenje pokojnog kontroverznog biznismena Ratka Buturovića poznatijeg kao Bata Kan-Kan. Kako je u to vreme Bata Kan-Kan bio jedan od moćnijih ljudi u Novom Sadu i prvi čovek FK Vojvodina, Slobi Snajperu je obezbeđenje ovog biznismena bilo odskočna daska da se vine u sam vrh Novosadskog podzemlja.

Bata Kan-Kan je preminuo 2013. godine, taman u vreme kada je SNS preuzeo vlast u Srbiji. Od tog perioda kreće vrtoglavi uspon Slobe Snajpera. Vrlo brzo nakon toga on je u potpunosti zagospodario severnom tribinom stadiona Karađorđe.

Od tog trenutka, pa sve do hapšenja u septembru 2021. godine zbog otmice devojke iz Novog Sada, važio je za nedodirljivog kriminalca za kojeg je ceo Novi Sad znao čime se bavi, pa čak i policija ali je sve do 2021. godine bio slobodan, a krivične prijave nikada nisu dočekale epilog.

Ta devojka koju je oteo je navodno bila njegova ljubavnica koju je nekoliko dana držao zaključanu u stanu i fizički je zlostavljao.

Zbog ovoga mu je određen pritvor do 30 dana, a dok se nalazio u pritvoru, devojci koja je bila svedok-oštećeni je zapaljen automobil ispred njene zgrade. Nikada nije dokazano da je Sloba Snajper imao veze sa ovom paljevinom.

U Novom Sadu je važio za opasnog kriminalca, koji je bio sklon ekcesima. U njegovom dosijeu stoji da je optuživan za nanošenje teških telesnih povreda, trgovinu narkoticima, neovlašćeno držanje oružja, napad na službeno lice…

Dovođen je u vezu sa nekim ubistvima novosadskih kriminalaca, međutim, te krivične prijave su ili odbacivane ili je dobijao uslovne kazne.

Svoj uticaj na tribini je koristio da regrutuje huligane sa stadiona koji su u njegovo ime izvršavali razna krivična dela po Novom Sadu i obračune sa rivalskim navijačkim grupama.

Dovođen je u vezu sa tadašnjim gradonačelnikom Novog Sada, a sada mandatarom nove Vlade, Milošem Vučevićem. Pričalo se da je za SNS osiguravao kapilarne glasove, kao i pritiske na birače da glasaju za SNS.

U jednom trenutku je odlučio da se oproba i kao sportski radnik, pa je tako bio član Upravnog odbora FK Vojvodina, a kasnije i prvi čovek FK Kabel.

Miloš Vučević je čak priredio i svečani prijem u Gradskoj kući, gde je primio Slobodana Milutinovića i njegovog brata Nenada Nenu Milutinovića, zbog izuzetnih doprinosa za sport u Novom Sadu.

Slobodan Milutinović Snajper je 2020. godine preživeo atentat, kada mu je podmetnut eksploziv ispod njegovog džipa. Eksploziv je aktiviran kada je Milutinović startovao automobil, ali je pukom srećom preživeo i to samo sa lakšim povredama. Pre toga su mu zapaljena još dva automobila, 2013. i 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari