Književno veče, organizovano povodom obeležavanja 164 godine od osnivanja prvog čitališta u Požarevcu, održano je u Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ a gost je bio reditelj kultnih filmova: „Maratonci trče počasni krug“, „Ko to tamo peva“, „Davitelj protiv davitelja“, „Tajna manastirske rakije“ i drugih – Slobodan Šijan, autor knjige „Filmski letak“ koja je bila tema ovog okupljanja.


Pozdravivši prisutne, kao i goste koji su govorili o knjizi, Milana Vlajičića, filmskog kritičara i Gordanu Milosavaljević Stojanović iz Izdavačke kuće „Službeni glasnik“, direktorka Biblioteke, Beba Stanković je rekla: – Potrudili smo se da pozovemo goste koji su obeležili i obeležavaju kulturni život prostora nekadašnje Jugoslavije i Srbije. Svi dobro znamo da su filmovi Slobodana Šijana ono zbog čega se radujemo što je on večeras sa nama. Knjiga o kojoj večeras govorimo je neobična i drugačija, odudara od svega onoga što je do sada urađeno u književnosti, kao što su filmovi Slobodana Šijana drugačiji od svega što je urađeno u našoj kinematografiji. – Drago mi je što pred sam Dan biblioteke predstavljamo ovu neobičnu knjigu u Požarevcu; „Filmski letak“, u izdanju „Službenog glasnika“ je na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu proglašena za najneobičniju knjigu. Ona, osim sadržaja, u kome se mogu saznati razne neobične stvari, neke istine o ljudima iz sveta filma i raznim ličnostima koje su rukovodile svetom filma, sadrži i dokumenta, tako da je vrlo interesantna za istoriju srpske kulture, rekla je, između ostalog Gordana Milosavljević Stojanović.

Milan Vlajičić se osvrnuo na sadržaj knjige, koja obiluje i kadrovima iz filmova, kako domaćih, tako i američke produkcije sedamdesetih godina. – Šijan je u pravom smislu dete beogradske Kinoteke, ali dete koje se u pravom smislu reči obrazovalo. Knjiga je žanrovski potpuno neuhvatljiva i jedinstvena. Ona je dokument o Šijanovim istraživanjima i njegovoj intelektualnoj radoznalosti, kazao je Vlajičić.

Autor se zahvalio publici koja je u velikom broju došla na promociju knjige, kao i izdavaču, „Službenom glasniku“. – Knjiga se razvijala u pravcu nečega što najviše liči na neku veb stranicu. U direktnoj je vezi sa filmom i sadrži neke od mojih komentara. Pošto je objasnio sadržaj i strukturu knjige, kao i početne ideje o njenom nastanku, usledio je razgovor sa publikom, koja se najviše interesovala za filmove Slobodana Šijana, njihovo stvaranje, autorove impresije i sećanja, odnose sa glumcima koji su u ovim filmovima ostvarili antologijske uloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari