Za drugi upisni rok u pet novopazarskih srednjih škola ostala su 202 slobodna mesta. Za 1.490 svršenih osnovaca bilo je mesta u 50 odeljenja i posle prvog roka ostala su neupisana 73 đaka. Najviše nepopunjenih mesta ostalo je u Školi za dizajn tekstila i kože – 155. Na smeru za konfekcijskog tehničara bilo je slobodno 60 mesta, a popunjeno je 31, za tehničara modelara kože ima još 14 slobodnih mesta.

Za drugi upisni rok u pet novopazarskih srednjih škola ostala su 202 slobodna mesta. Za 1.490 svršenih osnovaca bilo je mesta u 50 odeljenja i posle prvog roka ostala su neupisana 73 đaka. Najviše nepopunjenih mesta ostalo je u Školi za dizajn tekstila i kože – 155. Na smeru za konfekcijskog tehničara bilo je slobodno 60 mesta, a popunjeno je 31, za tehničara modelara kože ima još 14 slobodnih mesta. Dizajner odeće je ogledno odeljenje gde su ostala još 3 upražnjena mesta, ali je u drugom oglednom odeljenju – dizajner proizvoda od kože – ostalo nepopunjeno 27 od 30 mesta. U ovoj školi slobodnih mesta ima i na smerovima s trećim stepenom stručnosti, najviše za zanimanje obućara, gde je bilo planirano da se upiše 60 učenika, a upisan je samo jedan. Za konfekcionara-krojača slobodnih mesta ima još 19 i na smeru mehaničar tekstilnih mašina 2 mesta. Tradicionalno ova škola upisnu kvotu popunjava u drugom upisnom roku. Slobodnih mesta – 29 – ima i u Tehničkoj školi: elektrotehničar energetike – 6 i elektrotehničar elektronike – 7 i na zanimanjima s trećim stepenom stručnosti – elektroinstalater – 6 i elektromonter mreža i postrojenja – 10. U Ekonomsko-trgovinskoj školi ima samo 18 slobodnih mesta za zanimanje pekar.
Posle nekoliko godina kada je u ovom gradu ostaje po desetak neupisanih odeljenja, ove su van srednjoškolskih klupa u prvom upisnom roku ostala dva i po odeljenja.
– Ove godine imamo najbolji prosek upisa. Od 1.490 učenika prvu godinu srednje škole upisalo je 95,5 odsto. Među onima koji su ostali neupisani ima i odličnih đaka koji su hteli da upišu Medicinsku školu – objašnjava za Danas, Binasa Škrijelj, sekretarka Okružne upisne komisije u Novom Pazaru. Ističe da je posebno jaka konkurencija bila u Medicinskoj školi, gde je prosek osvojenih bodova 98,5 i navodi primer opšteg smera u toj školi gde poslednji na rang-listi ima 99,5 bodova.
– Odeljenje opšteg smera u Medicinskoj školi umesto planiranih 30 imaće 35 đaka. Povećanje je dozvolilo Ministarstvo prosvete jer su i ti učenici imali po 100 bodova – naglašava Škrijeljeva. Izuzetno jaka konkurencija bila je i u Ekonomsko-trgovinskoj školi gde najmanje bodova – 84 – na zanimanjima s četvrtim stepenom – ima poslednji na rang-listi za zanimanje ugostiteljski tehničar, svi ostali imaju više od 90 poena. Prema rečima sekretarke Okružne upisne komisije iznenađenje su oni koji su upisivali jedan od četiri smera u Gimnaziji. Tamo je, primera radi, na prirodno-matematičkom smeru broj bodova bio 77 ili 78, a prošle godine bio je 86.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari