Slobodna reč uručila priznanje Proglasu 1Foto: FoNet/Nenad Djordjević

Redakcija internet portala Slobodna reč saopštila je danas da je otvorila kancelariju u Vranju, posle četiri godine rada bez fizičkog prostora, i uručila je priznanje Inicijativi ProGlas.

Priznanje je u subotu u ime ProGlasa primio profesor Fakulteta političkih nauka Filip Ejdus, na otvaranju prostorija redakcije.

Urednik Slobodne reči Sanja Petrov rekla je da je priznanje dodeljeno ProGlasu, jer je ta inicijativa „probudila nadu u društvu koje pod pritiscima, nepravdom i nasiljem prolazi kroz najdužu političku i moralnu krizu u ovom veku“.

Ejdus je izjavio da priznanje ne pripada samo ProGlasu, već i 200.000 potpisnika inicijative, kao i svim građanima kojima je taj „krik slobode probudio nadu da se možemo trgnuti iz kolektivnog košmara i zapravo se vratiti na put demokratizacije“.

Srbija je posle dva izborna ciklusa, u decembru 2023. i junu 2024. godine, vraćena iz izborne demokratije u izbornu autokratiju. To nije bilo neočekivano, ali ono što nismo očekivali je da će režim tako brzo upasti u golu represiju. Sklonili su prašinu sa rudarskog projekta Jadar i krenuli u proganjanje svih neistomišljenika i u groznu, bez presedana, kampanju blaćenja civilnog društva, rekao je Ejdus.

On je naveo da je iznenađujuće što su neki prirodni saveznici Srbije sa Zapada pred tom represijom bili ravnodušni ili su je možda prećutno podržavali.

Moraćemo bitku da dobijemo najpre oslonjeni na unutrašnje snage. Ako dobijemo podršku sa strane – odlično, ali možda je tako vazda i bilo suđeno, da se sami oslobodimo, poručio je Ejdus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari