Slobodni zidari u Metropolu: Kako je izgledalo prvo javno istupanje masona u Beogradu pre 20 godina? 1Foto: Shutterstock/Vladimir Tretyakov

Bivši glavni i odgovorni urednik lista Danas Zoran Panović prisustvovao je pre 20 godina prvoj javnoj konferenciji masona u Beogradu.

Tom prilikom napisao je reportažu sa ovog događaja, koju prenosimo u celosti:

„Kad na najvišem nivou zasedaju masoni ‘Drevnog i Prihvaćenog Škotskog Reda’, nije trebalo ni sumnjati da će novinare za dobrodošlicu sačekati viski. Ne neka rakijaška brlja.

U svečanoj sali hotela „Metropol“ juče su zasedali masoni pomenutog Reda.

„Suvereni Veliki Komanderi i Veliki Oficiri“ iz 42 zemlje. Gospoda prave presedan. Po prvi put Slobodni Zidari Srbije i Crne Gore ovako transparentno izlaze u javnost.

Na konferenciji za novinare, uvereni da je reč o prekretnici, čiji značaj ne bi trebalo da bude zanemaren. Bar u meri da se napuste kafanska naklapanja o tome „da li je Tito bio mason“, trabunjanja o „katakombama Vatikana, Teheranu, Kominterni, volstritskoj plutokratiji i u tom kontekstu na đuture nabacanih i masona, kao jedne od „glava hidre“ u maštarijama zatucane čaršije i palanačke publicistike.

Umesto bulažnjenja iz korpusa sveprisutnih teorija zavere i njoj bliske konspirativne epistemologije, novinarima je na uvid ponuđen elokventan set misli punih optimizma, u pravcu nade da će sunce granutii nad ovom našom ontološki sumnjivom prčvarnicom.

Misli sa kojima bi svaki normalan čovek i tranzicioni stradalnik mogao da se složi. Ili da im se nada.

Masoni su obučeni u tamna odela, svi imaju leptir mašne i bele košulje. Izgledaju otmeno.

Ispred njih zastavice zemalja odakle dolaze, uključujući i onu, za stare fanove Sokratesa i Edera, možda najlepšu, brazilsku.

Na prvi pogled fale im još samo oni bubnjevi pa da izgledaju kao vrh FIFE kada izvlači grupe za Mundijal, ili UEFA kada žreba Ligu šampiona. Neki bi ih možda vizuelno uporedili i sa članovima Međunarodnog olimpijskog komiteta, ili možda borda neke moćne multinacionalne kompanije.

Da li su to džedaj vitezovi u parti izdanju, ili prisustvo roknovinara Aleksandra Žikića kao konferansijea sluti kako će izgledati konferencija za novinare U2 kad Bono i Edž budu još 20 godina stariji?

Ili je sve to samo fascinacija nekog tranzicionog luzera nakljukanog pričama o konspirativnim centrima moći, o mitskoj i empirijski teško uhvatljivoj zbilji inicijacije,  papazjaniji eshatoloških kuloara i sudbinskih koridora.

Opet, svaki od tih „cool“ gospodina, mogao bi biti profesor, lekar, glumac, predsednički kandidat, a kad ga zamislite van tog odela, bele košulje i leptir mašne, možda samo piljar, automehaničar, narodni poslanik, obični komšija, pa zašto ne i zidar sa mistrijom i viskom.

I naravito „zidarskim“ pivom od „pola kila“ koje obično piju ovi drugi manje konspirativni zidari, uz salamu i paradajz.

Masoni su se pobrinuli da Vrhovni savet odbrane ne bude jedini Vrhovni savet koji u ovoj zemlji ima sastanke na najvišem nivou.

Ovo je najveći događaj, kažu nam, u posleratnoj istoriji Slobodnog Zidarstva u Srbiji.

Dodaju da činjenica da se jedan tako značajan skup kakav je susret Vrhovnog Saveta Drevnog i Prihvaćenog Škotskog Reda, skup „najvišeg 33. stepena“, ove godine održava u Beogradu, nedvosmisleno govori ne samo o rastućem ugledu Vrhovnog Saveta, nego i o važnim i dragocenim promenama u međunarodnom tretmanu ove zemlje.

Reč uzima Dragutin Zagorac (33. najviši stepen), Suvereni Veliki Komander Vrhovnog Saveta SCG: „Vreme je da se predrasude u vezi sa Slobodnim Zidarstvom, zasnovane na dezinformacijama i poluinformacijama, konačno uklone i otvori istini put do svih koji žele da je čuju i imaju dobru volju da je razumeju i primene. Od današnjeg dana, draga braćo i uvaženi prijatelji, počinje nova epoha u razvoju Slobodnog Zidarstva na ovom tlu, ali i u odnosu sveta prema našoj zemlji. Uveren sam da ona neće biti obeležena uskogrudošću, nerazumevanjem, sukobima i podelama, već onim što je u interesu ne samo Slobodnih Zidara, nego čitavog našeg naroda: jedinstvom, razboritošću, tolerancijom i istinskom slobodom duha. Tokom godina koje dolaze imaćemo mogućnost da se direktno uverimo da ovo što sam rekao nije izgovoreno slučajno. Svi mi koji smo danas ovde, bićemo svedoci snage i delotvornosti ispravno motivisane ljudske volje – nesputane nacionalnom, rasnom, il verskom pripadnošću i čudesne transformacije želje i reči u dela“, rekao je Zagorac, ističući da masoni mogu otvoriti perspektivu ovoj zemlji.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

U Osnovnim principima Škotskog Reda, ističe se da Slobodno Zidarstvo ispoveda, kao što je od svog postanka ispovedalo, postojanje Velikog Arhitekte Univerzuma i besmrtnost duše.

Ono ne postavlja nikakve granice ispitivanja istine, a da bi svakom zajemčilo tu slobodu, ono iziskuje od svakog trpeljivost i toleranciju. Zidarstvo je pristupno ljudima svake narodnosti, svake rase, svake vere, a u svojim radionicama ne dopušta tretiranje političkih i verskih pitanja, a prima svakog profanog ma kakvog ubeđenja u politici ili veri on bio, ali samo pod uslovom da je čovek slobodan i dobre naravi.

Masonerija uvažava princip da je Najviši kreator podario čoveku najdragoceniju stvar zvanu sloboda, kao nasleđe čitavog čovečanstva i zrak koji se spušta sa visine.

Iber Greven, Komander Vrhovnog saveta Francuske, podsetio je da je Škotski red najprihvaćenija masonerija u svetu koja nudi ljubav prema drugima kao bazu bratstva, srca i duha.

„Cilj je da stvorimo ljude vidovite da razmisle i za sebe i za druge, da se udaljimo od fanatizma i da otvorimo čoveku mogućnost da pruži pozitivni smisao svom životu“, rekao je on.

Škotski red se prostire na četiri kontinenta, a Žan Klod Peti (zapadna Afrika), izneo je duboko ubeđenje o filantropskoj inicijativi za stvaranje progresivnog čoveka, oslobođenog svake vrste dogmatizma.

Insistirajući na velikoj snazi Arhitekte sveta, Peti se ponadao da će „naše prisustvo ovde doneti više svetlosti i pomoći našoj braći da iznesu svetlost iz naših hramova i donesu mir“.

Na pitanje, zašto se skup održava baš sada u Bogradu, Peti je rekao da je reč o „principu rotacije“ i da će 2006. susret biti u Africi (Gabon), a 2008. u Brazilu.

Iz te zemlje stigao je gospodin Pačeko, takođe sa ambicijom da se priseti Velikog arhitekte sveta i da kaže da je masonerija napravljena za ljude dobre volje.

On je dodao da je u Brazilu mnogo toga bazirano na Slobodnom Zidarstvu. Govorio je na portugalskom, dok se u „Metropolu“ od masona najviše čuo francuski jezik.

Možda zato što stari francuski rukopisi svedoče o tome da su se prvi Viši Stepeni („Škotski Majstori“) pojavili 1743, „slivanjem brojnih masonskih struja“ u oblast Bordoa.

Godine 1761. istaknuti mason Stefan (Etjen) Moriniz Bordoa, najstarijeg provincijalnog masonskog centra Evrope, ovlašćen je da proširi na područje Antila i Severne Amerike si stem koji je u međuvremenu zaustavljen na 33. stepenu.

„Velike Konstitucije“ objavljene su 1768, i zahvaljujući njima Škotskom Obredu je dat i formalni značaj.

Prvi Vrhovni Savet Generalnih Inspektora 33. stepena osnovan je u Čarlstonu 1801, na osnovu pomenutih „Konstitucija“. Drugi je osnovan u Francuškoj 1804, treći u Italiji 1805, četvrti u Španiji 1809, i sve tako redom do 1912. kada je osnovan Vrhovni Savet Kraljevine Srbije čiji je nastavljač Vrhovni Savet SCG.

Inače, Drevni i Prihvaćeni Škotski Obred je „specifično alegorijsko putovanje u dramskoj formi, pohod u ličnom razvoju“. On kroz 33 stepena prenosi važne moralne, etičke i duhovne pouke.

Tajnost rituala nije kontradiktorna sa religijskim osećanjima.

„Naše mogućnosti su samo ljudske“, poručuju masoni iz „Metropola“ ovoj konspirativnoj sredini.

„U našu krv je ušla politika i izgubili smo sve što je tradicionalno. Treba to da prevaziđemo i da iz tame izađemo u svetlost“, zaključio je Suvereni Komander SCG.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari