Institucija Pokrajinskog ombudsmana poziva pripadnike i pripadnice nacionalnih zajednica u Vojvodini da na predstojećem popisu stanovništva slobodno iskažu svoju nacionalnu pripadnost.


Popis stanovništva, koji će se u Srbiji održati od 1. do 15. oktobra, predstavlja najvažniji izvor podataka o stanovništvu Srbije i osnovu za kreiranje budućih politika. Osim sa stanovišta statistike, razvojnih politika i evropskih integracija, popis stanovništva značajan je i zbog mogućnosti ostvarivanja prava i sloboda pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica, kaže se u saopštenju Pokrajinskog ombudsmana.

Pokrajinski ombudsman pozdravlja napore koje predstavnici manjina i manjinske organizacije i udruženja čine kako bi podstakle i ohrabrile što veći broj pripadnika/ca manjina da na Popisu deklarišu svoju nacionalnu pripadnost.

Budući da od broja pripadnika i pripadnica određene manjine zavisi i obim ostvarivanja Ustavom i zakonima zajemčenih prava i ne potcenjujući važnost brojki, institucija Pokrajinskog ombudsmana smatra potrebnim da izričito naglasi da iskazivanje nacionalne pripadnosti mora biti u potpunosti slobodno i lišeno svakog pritiska. Po mišljenju Pokrajinskog ombudsmana, izjednačavanje nacionalne i verske pripadnosti, primetno u kampanjama pojedinih manjinskih institucija, predstavlja pritisak na pojedince čiji je identitet lišen verskih sadržaja.

Pokrajinski ombudsman takođe smatra da je potrebno naglasiti da se na popisu ne dokazuje, nego samo iskazuje nacionalna pripadnost i da odgovori građana i građanki dati u toku popisa predstavljaju službenu tajnu, da su popisivači obavezni na čuvanje tajne, te da je svako ponašanje popisivača, kojim bi se od građana i građanki zahtevalo da se izjasne protivno svojoj volji, podložno sankcijama, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari