„Izazov profesionalnog novinarstva u Srbiji – kako se odupreti pritiscima“ tema je kojom su se minulog vikenda bavili novinari iz Bora i Zaječara na seminaru koji je organizovala borska IST Media, a sufinansirala Opština Bor. Predavač je bio novinar BIRN-a i Bete Igor Jovanović, a medijski profesionalci mogli su, osim o značajnim temama savremenog novinarstva, da među sobom podele iskustva o izazovima sa kojima se ova profesija susreće u lokalnoj zajednici.

– Nažalost susrećemo se sa brojnim izazovima. Tu se pre svega opadanje finansijskih fondova za novinarstvo, polako gubimo bitku za profesionalizaciju novinarstva, istovremeno se susrećemo sa brojnim pritiscima, javlja se određena vrsta cenzura i autocenzure. Borba protiv toga je u ovom trenutku najveći izazov medija u Srbiji. Mislim da javnost u Srbiji ima pravo na objektivno i dobro informisanje, a to će se desiti samo ako mi novinari uspemo da se odupremo svim pritiscima. Novinar u Srbiji danas mnogo radi, nema radno vreme, malo zarađuje, te je primoran da radi i dodatne poslove, izložen je stresu i pritiscima, rekao je pored ostalog Jovanović, po kome je slobodno novinarstvo u Srbiji na izdisaju.

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja, prema kojima oko 60 procenata novinara u Srbiji strahuje od gubitka posla, još su jedna potvrda da ova profesija nije na zavidnom nivou. Pritisci, meka cenzura i autocenzura, materijalni položaj, samo su neki od najvećih izazova sa kojima se ova profesija danas suočava, čulo se na seminaru u Boru.

– Često smo na meti kritike jer ne podležemo senzacionalizmu i tabloidizaciji, a novinari u lokalnim sredinama sprečeni da se bave istraživačkim novinarstvom, jer nemaju od koga da dobiju informacije, rekla je Danijela Novović, urednica RTV Bor, naglašavajući da ova medijska kuća poštuje kodekse i profesionalnost.

– Autocenzure ima. Ona se najčešće ogleda u tome da se ne zamerite oglašivaču, ali i to se da rešiti, rekao je Predrag Ivković, urednik informativnog programa TV Sezam, navodeći da se novinari te medijske kuće trude da vode računa o običnom građaninu.

Novinare i medije u Srbiji tek očekuju izazovi, s obzirom da primat nad profesionalnim izveštavanjem preuzimaju tabloidi i senzacionalistički tekstovi. Na novinarima je da pridržavajući se kodeksa odbrane profesiju i čitaocima, slušaocima i gledaocima pruže istinitu informaciju.



Borba za svaki „klik“

Prema rečima Igora Mitrovića, urednika portala Bor030, novinari moraju da se prilagode vremenu u kome žive. „U lokalu se najviše čitaju teme iz crne hronike i estrade, dok su kultura i sport manje zanimljivi čitaocima. Mi se trudimo da plasiramo i jedno i drugo. Na slobodnom smo tržištu gde se borimo za svaki klik“, rekao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari