Sloga: Minimalac ispod dostojanstva, predstavnici radnika izdali radničku klasu 1foto (BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIĆ/DS)

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ocenili su danas da minimalac od 53.592 dinara, „iako nominalno povećan“, ostaje ispod svakog dostojanstva, kao i da su predstavnici radnika izdali radničku klasu.

U saopštenju su ocenili da je dogovor o minimalnoj ceni rada za 2025. godinu, koja iznosi 53.592 dinara, sramotan čin i da predstavlja kapitulaciju sindikata uključenih u Socijalno-ekonomski savet.

Taj iznos, dodali su, predstavljen kao „istorijski uspeh“ i „prvi dogovor nakon šest godina“, zapravo predstavlja „zabijanje eksera u kovčeg sindikalizma“ kao institucije koja bi trebala da brani prava radnika.

„Ovaj dogovor je signal da su predstavnici radnika izdali radničku klasu, otvarajući vrata za uvoz jeftine radne snage iz zemalja poput Šri Lanke, Indije i Pakistana, čime je ugrožena budućnost srpskog radno sposobnog stanovništva, kojem preti socijalni egzodus zbog nedostatka prilika i perspektive u sopstvenoj zemlji“, stoji u saopštenju.

Kako su naveli, „takozvana potrošačka korpa, na koju se Vlada, poslodavci i sindikalni kolaboracionisti pozivaju, potrošena je marketinška obmana“.

Dodali su da je razgovor o minimalnoj zaradi morao biti vođen u kontekstu „plate za život“, s obzirom na rastuće cene i realne troškove života.

„Sramno je što se sindikati u SES-u predstavljaju kao branioci radničkih prava, dok su u stvarnosti marionete poslodavaca i države. Unija poslodavaca Srbije nema predstavnike najvećih korporacija u privatnom sektoru, što dodatno oslikava farsičnu prirodu ovog dogovora“, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari