Tragični kraj Dobrile Ivić (71) iz Lučice, koja je pet dana ležala mrtva pored poluslepe i teško pokretne majke, izazvala je veliko uznemiranje javnosti u Požarevcu. Mučnom utisku doprinela je i činjenica da su telo pokojnice načeli psi-lutalice, koje je ona godinama hranila u svom dvorištu.

Tek pošto je njena majka, koja danima nije jela jer o njoj nije imao ko da se stara, napipala hladno telo svoje ćerke, na njeno zapomaganje okupile su se komšije i pozvale lekare i policiju. Sve ovo navodi na pitanje zašto niko u selu nije pomagao staricama, koje su godinama živele same, u izuzetno lošim higijenskim uslovima.

– Dobrili i Veri Ivić pomoć nije pružena iz dva razloga. Prvi je što su obe imale redovne prihode, jer je Vera primala penziju svog pokojnog muža, a Dobrila poljoprivrednu penziju. Osim toga, imale su i oko pet hektara zemlje, pa se nisu ubrajale u socijalne slučajeve. Drugi razlog je što su one sa svima u komšiliku bile u lošim odnosima, pa su ih ljudi izbegavali – izjavio je Dragiša Novaković, šef mesne kancelarije u Lučici. On je naveo da su kojim slučajem obe starice bile nepokretne, i pored njihovih redovnih primanja u pomoć bi bio pozvan Centar za socijalni rad. Pošto je pokojna Dobrila bila pokretna i mogla je da se stara o sebi i majci, nije bilo potrebe da se pozivaju socijalni radnici.

Ovaj tragični slučaj drugi je po redu koja se desio u Lučici u poslednje dve godine. Prethodni se dogodio u februaru 2009. godine, kada su komšije pronašle beživotno telo Ljubice Stojadinović (75), koja je sa godinu dana mlađom sestrom Radmilom živela usred smetlišta u svom dvorištu. One su bile bez ikakvih prihoda, a sa njima je živeo i veliki broj pasa lutalica, koje su nakon Ljubičine smrti izujedali njeno beživotno telo. Tada je pre pasa Ljubicu načela njena sestra Radmila. Ona je usled velike gladi pojela deo lista sestrine noge. Da komšije nisu prijavile policiji veliki broj pasa u njihovom dvorištu, ko zna šta bi do kraja bilo sa Ljubičinim telom. I one su bile u lošim odnosima sa komšijama, pa ih niko godinama nije obilazio, niti pomagao. Prema pričama komšija, sestre su odbijale i njihovu pomoć i pomoć Centra za socijalni rad, pa su zbog toga bile prepuštene same sebi.

Treća tragedija u požarevačkom kraju desila se takođe u februaru 2009. godine, kada su u Bradarcu pronađena beživotna tela bračnog para Micić, Borisava (89) i Dušanke (85). Oni su se smrzli od hladnoće u garaži u kojoj su živeli poslednjih nekoliko meseci, iako su u istom dvorištu imali komfornu kuću. Supružnici Micić nisu bili materijalno ugroženi jer su imali penziju, a bavili su se i uzgojem stoke. „Kad neko ima redovna primanja, ili poseduje njive, ne može ostvariti pravo na socijalnu pomoć. Problem postoji i sa onima koji nemaju prihode, ali odbijaju našu pomoć, zbog čega smo nemoćni da im pomognemo“, rekli su u Centru za socijalni rad. Prema svemu navedenom, nameće se zaključak da je jedino pravo rešenje biti u dobrim odnosima sa komšijama, jer je njihova pomoć neophodna staračkim domaćinstvima, čak i kada su materijalno zbrinuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari