Slom evropske neutralnosti

Skandinavske države i Severnoatlantska alijansa

Ostavite komentar


  1. Proširimo malo dijapazon.
    Ovaj istorijski trenutak je vrh globalnog svrstavanja. I to nije nikakvo čudo. Svaka ptica svome jatu.
    U tom NATO bloku će biti pod zaštitom oko 750 miliona ljudi. Druga strana Evroaziskog sveta je daleko širi i nudi sasvim novu koncepciju globalnog uređenja sveta.
    Hanington je to divno nagovestio u svom poznatom eseju Sukob Civilizacija.
    Problem smo jedino mi, kojem jati se privoleti.
    Ono što je zanimljivo je to, da u svakom globalnom prestrojavanju mi smo u dilemi i najopasnije je to da se u samom našem biću oseća podvojenost koja nam nikad ne da mira i spokojnog življenja.

  2. Finska je nacistička. Nikad i nije bila neutralna. Ratovali za Hitlera, a kad su poraženi, okrenuli oružje protiv njega. Oportunisti.
    Švedska od uvek neprijatelj Rusije. Oni još uvek misle da su velesila. Za Rusiju njihovo pristupanje NATO-u nema nikakav vojni značaj.

  3. Finska nije „izabrala“ neutralnost posle rata, nego joj je ona nametnuta od strane moćnog istočnog komšije. I nije to bila istinska neutralnost, uz mešanje SSSR u unutrašnju politiku, opremanje finske vojske Sovjetskim oružjem itd.

  4. Fakat je, međutim, da ti blagorodni mi Finci iz nekog razloga vole da vikenduju u Rusiji. Ima ih koji misle da je taj razlog tekućeg karaktera. I da nije frojdovski.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.