Privredna saradnja Srbije i Slovenije nije ni izbliza na nivou potreba i mogućnosti i najvažniji zadatak u narednom periodu biće čvršće povezivanje, jer to donosi dohodak, čime će se brže prevazići ekonomska kriza. To je juče u Gornjem Milanovcu rekao poslanik u Skupštini Slovenije Miroslav Klun, koji predvodi privrednu, političku i prosvetnu delegaciju Sežane koja boravi u rudničko-takovskom kraju.

On je istakao da Slovenci posebno žele saradnju sa Srbijom, „gde se poštuje reč“ i da od svih republika bivše Jugoslavije najviše teže da se povezuju i rade sa srpskim privrednicima, ali je sada Srbija nedovoljno prisutna u Sloveniji. Po njegovom mišljenju budućnost privrede je u malim preduzećima, što ima prolaz i na evropskom tržištu „gde se vodi borba za opstanak i gde ne možeš da budeš drugi, već samo prvi, a ako je drugačije, ne postojiš, a to ne mogu da ostvare privredni giganti“.

– Evropska unija nije obećana zemlja, tamo postoje samo rad i rezultati. U Uniji su sada prisutne bolesti prethodne Jugoslavije i nadam se da se neće razviti kao kod nas, jer su za takvu bolest potrebni drugačiji lekovi – rekao je Klun.

Inače, poseban sastanak održan je između predstavnika gimnazija iz Gornjeg Milanovca i Sežane, gde se razgovaralo o saradnji tih vaspitno-obrazovnih ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari