Predstavnici Ambasade Republike Slovenije i predstavnici osiguranja „Triglav“ uručili su donaciju u iznosu od 3.600 evra OŠ „Božidar Dimitrijević Kozica“ u selu Maljurevac.


„Ovom donacijom obezbeđeno je 20 školskih klupa, 40 stolica, dve školske table, dve nastavničke katedre, dva kompjuterska stola, 8 konferencijskih stolica i zamenjena je unutrašnja stolarija, koja nije menjana od izgradnje škole, 1915. godine“, rekao je Saša Radič, predsednik udruženja Slovenaca iz Kostolca.

Bane Spasović, predsednik Skupštine grada Požarevca, zahvalio se gostima iz Slovenije na pomoći, a potom dodao da Požarevac na svojoj teritoriji između ostalih ima i slovenačku zajednicu i da se trudi da stvori uslove da ona može da očuvaju svoju tradiciju i identitet.

– Ova saradnja nije od juče i nije slučajna. Udruženje Slovenaca i Skupština grada Požarevca imaju dugu i lepu saradnju, rekao je Spasović i dodao da je i s prethodnim ambasadorom Republike Slovenije u Srbiji gospodinom Francom Butom uspostavljena odlična saradnja i sa pravom se može reći da su svi oni prijatelji Požarevca.

Predsednik opštine Kostolac Ivan Savić osvrnuo se na trenutak kada se ukazala potreba da se jedna ovakva akcija sprovede, i do koje je došlo spontano.

– Bivši ambasador Franc But, na jednom skupu u Kostolcu, znajući da je Kostolac bio dosta pogođen poplavama ponudio je pomoć preko kompanije „Triglav osiguranje“. U tom razgovoru stavio sam naglasak i na školu u Maljurevcu. Udruženje Slovenaca i predsednik Skupštine grada Požarevca preuzeli su inicijativu i sproveli postupak da se obezbedi donacija školi. Saša Radič je organizovao taj skup koji je kao rezultat imao ovu i ostale donacije Slovenaca u Požarevcu i Kostolcu – rekao je Savić.

Otpravnica poslova Ambasade Slovenije u Republici Srbiji Mateja Norčič Štamcar je istakla da će, povrh svega, 2014. godinu pamtiti po uzajamnoj solidarnosti Srbije i Slovenije tokom poplava, izražavajući nadu da će se ta saradnja nastaviti. Ona je dodala da je Slovenija, zajedno sa Francuskom inicirala donatorsku konferenciju za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u Briselu i da je ponosna što može da vidi realizaciju te pomoći. Ona je pohvalila i „Triglav grupu“, koja je jako aktivna u pružanju humanitarne pomoći.

Školi mnogo toga još nedostaje

Zahvaljujući se na donaciji, Sanja Krstić Obradović, direktorka škole u Maljurevcu je podsetila da je ovo jedna od najstarijih osnovnih škola u Braničevskom okrugu. Generalni direktor Triglav osiguranja Beograd Dragan Marković je rekao da će školi u Maljurevcu i dalje pomagati, jer je pretrpela ogromnu štetu tokom poplava I da joj mnogo toga nedostaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari