Među devet zemalja čija većina stanovnika ima negativno mišljenje o Sjedinjenim Američkim Državama prvi put se našla Slovenija. Iako Stejt department ističe da dve države imaju dobre odnose, prema najnovijem istraživanju Globalnog liderstva, projekta koje sprovode Međunarodni centar Meridijan i Galup, ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici pripalo je sedmo mesto na listi „mrzitelja“ Amerike, pošto čak 57 odsto ispitanika ne odobrava politiku administracije predsednika Baraka Obame.


Dok se Slovenija borila da popravi svoju finansijsku situaciju i povrati ekonomski rast, protesti protiv korupcije doveli su do pada slovenačke vlade 2012, navode američki mediji. Kao neobičnost izdvajaju to što je Slovenija članica NATO-a i Evropske unije, ali i pored toga većina njenih građana misli loše o SAD. Na prvom mestu istraživanja, koje je objavio portal „24/7 Wall st“, nalazi se Palestina.

Pakistan je drugi na spisku, sa 73 odsto građana koji američkoj vladi daju negativnu ocenu. Tenzije između dve zemlje porasle su nakon 11. septembra 2001. i terorističkog napada Al Kaide u Njujorku i Vašingtonu, a SAD su upravo Pakistan odredile kao bazu svojih operacija protiv Osame bin Ladena i Talibana u Avganistanu. Razlog zašto čak 71 odsto Libanaca – a njihova zemlja je treća na listi „mrzitelja“ – ne voli vlasti u Vašingtonu je sukob sa Izraelom.

Zašto se Jemen nalazi na četvrtom mestu možda najbolje govori činjenica da je tokom prethodnih godina više od 100 građana ove zemlje pritvoreno u Gvantanamu. Sa podatkom da 67 odsto Iračana ne veruje Americi, Irak je zauzeo peto mesto. Egipat je na šestom mestu prema ovom istraživanju. Iran je na sedmom, a Tunis na osmom mestu.

Bivši predsednik SAD Džimi Karter izjavio je da skoro ceo svet Ameriku smatra glavnim izazivačem ratova, te zemljom koja započinje vojne konflikte „iz bilo kog razloga“. Karter je ovo izjavio povodom izlaska njegove nove knjige „Poziv na akciju“ u kojoj tvrdi da SAD više od bilo koje druge zemlje učestvuju oružanim konfliktima i koriste rat kao sredstvo za rešavanje sporova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari