Slučaj 272 nestala pištolja: Pronađena tri, policajac u pritvoru, optužnica na čekanju 1Ilustracija Foto: Shutterstock/Kiattipong

Optužnicu protiv policajca iz Niša i njegovih pomagača koji se sumnjiče da su iz policijske stanice Pantelej uzeli 272 pištolja formiralo je Više javno tužilaštvo i predalo Višem sudu na odlučivanje. Kako Južne vesti saznaju, u optužnici se pominju samo tri pištolja, dok o preostalih 269 nestalih i dalje nema traga.

Glavni osumnjičeni za nestalo oružje, koje su građani predali u akciji MUP-a nakon tragedije koja se dogodila u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, jeste policijac D. M. koji se i dalje nalazi u Istražnom zatvoru u Nišu, prenose Južne vesti.

Optužnicu protiv njega i troje pomagača A. G, P. M. i F. G. Tužilaštvo je formiralo 16. avgusta i optužnicu predalo Veću Višeg suda Niša na i potvrđivanju optužnice, koja bi njihovom odlukom postala pravnosnažna.

Iako iz Tužilaštva kažu da nisu u mogućnosti da objave detalje optužnice zbog toga što nije potvrđena, Južne vesti su saznale da Viši sud ispituje optužnicu u kojoj se osumnjičenima na teret stavljaju samo tri pištolja, 450 metaka i 16 okvira, koji su do sada i pronađeni kod pomagača.

„Ostali pištolji nisu pronađeni i oni se mom klijentu ne stavljaju na teret, jer je pronađeno svega tri. Pronađeno je i 450 metaka i 16 okvira“, navodi advokat Marko Mitić.

Optužnica je podneta Veću Višeg suda u Nišu na potvrđivanje, odakle navode da se slučaj trenutno u fazi ispitivanja, te da će nakon završene istrage doneti pravnosnažnu odluku.

Dok se iz optužnice saznalo da su pronađena tri pištolja, i dalje nije poznato gde se nalaze preostalih 269, a novinari su prethodnih meseci bezuspešno pokušavali od niške policije da saznaju u kojoj fazi istrage se nalaze i da li imaju saznanja gde su nestali pištolji završili.

Nakon podignute optužnice, o nestalim pištoljima upitani su još jednom, kao i da li je sprovedena unutrašnja istraga o propustima zbog kojih je osumnjičenima omogućeno da neometano iz policijske stanice otuđe oružje i municiju.

Podsetimo, prema dokumentima u koje su Južne vesti imale uvid, policajac iz Niša nalazio se u bekstvu, nakon što je osumnjičen da je iz policijske stanice Pantelej otuđio 272 pištolja koja su građani, naredbom MUP-a, predali u maju prošle godine nakon ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i Mladenovcu.

Mediji su saznali da je u više navrata iznošeno oružje iz policijske stanice, a gde je ono završilo ne zna se, već postoje samo pretpostavke.

Prema dokumentima u koje su Južne vesti imale uvid, dvojica osumnjičenih, Prokupčanin i Nišlija, jesu uhapšeni, a treći, inače policajac, bio je u bekstvu.

Policija je građane koji poseduju neregistrovano oružje pozvala da ga od 8. maja do 8. juna predaju najbližoj policijskoj stanici i da niko od njih neće krivično odgovarati. Takođe, naveli su da će biti kontrola vlasnika oružja kako bi se utvrdilo da li vlasnici drže oružje u skladu sa važećim propisima – razdvojeno od municije i zaključano u adekvatnim ormarima, kasama i sefovima.

Takođe, mesec dana otkako je otkrivena afera o krađi pištolja „iznutra“, dosadašnjem načelniku niške policije Jovici Stojmenoviću uručeno je razrešenje.

Policajac iz Niša koji se sumnjiči da je ukrao 272 pištolja iz policijske stanice Pantelej u kojoj je radio, a koji je nakon bekstva uhapšen u Podgorici, zatražio je da po hitnom postupku bude izručen Srbiji.

U Srbiju je isporučen početkom jula i od tada se nalazi u niškom Istražnom zatvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari