Slučaj beba koje su dobile fiziološki rastvor umesto BSŽ-a dat Višem tužilaštvu 1

Predmet koji je Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu formiralo nakon što se saznalo da je šesto beba u GAK narodni front umesto BSŽ vakcine primilo fiziološki rastvor prosleđen je Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kako bi se utvrdilo da li ima obeležja krivičnog dela nesavesnog rada.

– Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je krajem oktobra, nakon vanredne konferencije za novinare ministarke zdravlja Danice Grujičić, formiralo predmet i uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Prvom odeljenju Uprave kriminalističke policije radi provere navoda da je u porodilištu GAK Narodni front 600 beba umesto BSG vakcine primilo fiziološki rastvor – navedeno je u saopštenju Prvog osnovnog tužilaštva.

Kako su naveli, predmet su uputili Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kako bi se utvrdilo da li se u radnjama zaposlenih u GAK “Narodni front” stiču obeležja krivičnog dela nesavestan rad u službi iz čl. 361 Krivičnog zakonika ili nekog drugog krivičnog dela iz stvarne nadležnosti tog tužilaštva.

Podsetimo, ministarka zdravlja Danica Grujičić je na konferenciji za medije u oktobru kazala da je u GAK Narodni front 600 beba umesto BSŽ vakcine dobilo fiziološki rastvor.

Do sada nije potpuno razjašnjeno kako je do incidenta došlo. Ministarka je rekla da je grešku napravila osoba zaposlena u apoteci a u pojedinim medijskim izveštajima se pominjalo da je grešku načinila medicinska sestra.

lekari su međutim isticali da ovo nikako ne može da bude propust jedne osobe već više njih pošto je toliko beba dobilo fiziološki rastvor i to se dešavalo u dužem vremenskom periodu.

Roditelji beba koje nisu primile vakcinu u međuvremenu su obavešteni i do sada je većina beba primila BSŽ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari